Zet je feesttafel bij Bieke en krijg hulp bij het koken

Bieke Terryn bij enkele van de juwelen die ze zelf ontwerpt. © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Bieke Terryn (59) maakt van haar hobby’s haar beroep. Ze heeft een passie voor koken en voor juwelen smeden. Die twee combineert ze samen in haar woning, waar ze graag gasten ontvangt. En ook dat kan je leren bij Bieke. Ze stelt haar ruimte dan ook graag ter beschikking voor gastvrouwen en -heren die wat hulp kunnen gebruiken.

Bieke groeide op in Moorslede en is getrouwd met Stefaan Fieuws. Het koppel heeft twee kinderen van 31 en 28 jaar. Na haar middelbare studies volgde Bieke plastische opvoeding in Brugge. Daarna koos ze voor een grafische richting. Ze leerde haar man Stefaan kennen en kwam in de drukkerswereld terecht. Nadat ze zeven jaar plastische opvoeding gaf in een Roeselaarse school, werd ze met haar man jarenlang zaakvoerder van Drukkerij Fieuws & Terryn. “Ik kon jarenlang niet meer met kunst bezig zijn”, zegt ze. Eind 2014 stopte Bieke in de drukkerij. Ze volgde enkele cursussen voor juwelen maken in Brugge en begon een cursus goudsmid. “Volgend jaar doe ik nog het laatste jaar van mijn cursus juwelen smeden.”

Bij jonge mensen is het soms moeilijk gasten te ontvangen in een onaf huis of met kleine kinderen – Bieke Terryn

Om haar juwelen, die ze voornamelijk in zilver maakt, te tonen, houdt ze regelmatig een opendeurdag in de Peperleenstraat. “De mensen zien de gemaakte juwelen, maar kunnen er nog dingen aan veranderen of hun eigen idee bespreken met mij. Vooral het creëren, vind ik fijn. Daar haal ik veel voldoening uit.

Routine aanleren

Daarnaast was Bieke ook al begonnen met kookcursussen in Spermalie in Brugge. “Ik had dat altijd al willen doen en ben er ondertussen al vijf jaar mee bezig en ben nu hulpkok. Ik zal er na dit jaar nog een jaar bijdoen zodat ik het volledige traject gevolgd heb en kok ben.”

Onlangs maakte Bieke ook van haar andere passie haar beroep. Groepjes kunnen bij Bieke komen koken en genieten van een volledige maaltijd. “Het zit al lang in mijn hoofd om dit te doen. Bij jonge mensen is het soms moeilijk om gasten te ontvangen. Hun huis is soms nog niet ingericht, er lopen kleine kinderen rond, er moeten tafels versleurd worden… Dan is het soms makkelijker om gasten bij iemand anders thuis te ontvangen. Het is niet de bedoeling dat ik alles zelf klaarmaak, maar ik doe het samen met de gastvrouw (-heer) en eventueel nog enkele mensen. De boodschappen doe ik zelf. Je kan het ook ‘kookworkshops’ noemen. Het is gemakkelijk om het bij me thuis te doen. Ik heb het materiaal en weet ook alles staan.”

Bieke leert de gastvrouwen wat allemaal kan voorbereid worden, hoe je de tafel zet en zorgt voor tafelversiering, hoe je de keuken organiseert, hoe je gasten ontvangt, wat je doet bij het aperitief, hoe je de hapjes afwerkt en het eten op tijd aan tafel krijgt. “We zorgen ook voor de kleinste details zoals een proper toilet en voldoende toiletpapier. Want ook die kleine dingen wil ik meegeven. De routine wordt hier aangeleerd met de bedoeling dat de mensen het thuis kunnen herhalen. Als ze het al eens gedaan hebben, zullen ze het later ook aandurven.”

Bieke geeft de voorkeur aan groepjes van zes tot tien personen. “Onder hen kunnen er vier vooraf komen om alles voor te bereiden. Ik denk bijvoorbeeld ook aan mannen die komen koken terwijl de dames gaan shoppen.”

Geen eindafwas

Bieke bespreekt vooraf het menu met haar klanten. “Het kan een voorstel van mij zijn, maar ze kunnen ook zelf iets voorstellen. Het is ook een beetje afhankelijk van het niveau van koken dat ze aankunnen.” Bieke vindt dat je ook van iets heel eenvoudig iets speciaal kan maken door de manier van presenteren, waar ze ook graag op ingaat. “Er kunnen niet veel gerechten meer uitgevonden worden, maar de manier van presentatie of afwerking kan een wereld van verschil maken. Ook de foodpairing is belangrijk. We beslissen samen welk bier of welke wijn er bij de gerechten past.”

Bieke deed al enkele try-outs met vrienden en ondervond dat iedereen het heel fijn vindt. Als ze gedaan hebben met eten, mogen ze ook blijven zitten. “Aan de afwas van de voorbereiding en de opkuis van de keuken moeten ze meehelpen vooraleer de gasten aankomen. De laatste afwas doe ik zelf!”

Bieke is te contacteren op 0473 88 20 99 of via fieuwsenterryn@gmail.com Ook op Facebook en Instagram kan je haar vinden.

(EDB – foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier