Zestien fluitistjes voor het eerst op het grote podium in Nieuwpoort

Nieuw dit jaar zijn de achtjarige dwarsfluitspelers, die dankzij het nieuwe decreet al op die leeftijd een muziekinstrument mogen leren bespelen. Op de foto worden zij vergezeld van fluitleerkracht Ilse Vromans en waarnemend directeur StAPwest Pieter Tieghem. © JTV
Mia Vanacker

Het wordt stilaan een traditie bij de Stedelijke Academie voor Podiumkunsten om in de loop van de maand november met het fluitconcert Cutie Flootie uit te pakken. Met Cutie Flootie willen de leerkrachten fluit van de Veurnse muziekschool hun leerlingen de kans geven om hun muzikale kunnen op een groot podium en voor een publiek te etaleren. Nieuw dit jaar is de allerjongste lichting fluitspelers. Met zestien zijn ze, allemaal achtjarigen met twee maanden muziekonderricht.

Door het nieuwe decreet voor het kunstonderwijs kunnen kinderen van acht jaar sinds september met een instrument starten. Voor de afdelingen van StAPwest zijn er zestien jonge kinderen, die op die manier hun kans krijgen om al heel vroeg met muziekonderricht te starten. Aangezien zij sinds september deel uit maken van de grote familie van vijftig fluitisten, die de muziekschool telt, zullen zij op zondag 18 november mee op het podium van zaal City in Nieuwpoortse Valkestraat staan.

Hele dag

Fluitleerkracht Ilse Vroman neemt de algemene, artistieke leiding op zich. Voor de praktische uitwerking kan zij rekenen op de steun van haar collega Cindy Schrijvers. Ilse en Cindy zorgen voor de arrangementen en composities bij dit alles. Een hele zondag lang zijn leerlingen, leerkrachten, ouders en begeleiders in cultuurhuis Kasteeltje aanwezig om aan de voorstelling van ‘s avonds in de City te werken. Voor de 50 leerlingen betekent dit een dag lang voorbereiden en toewerken naar een echte voorstelling op een groot podium, met een publiek, maar ook met alle technische aspecten van begeleiding, belichting en geluid, decor, attributen… kortom met alles wat bij zo’n voorstelling komt kijken.

Cutie Flootie toont de dwarsfluit in de meest brede zin van het woord

“Cutie Flootie toont de dwarsfluit in de meest brede zin van het woord”, legt Ilse Vromans uit. “Er is bijzonder veel variatie op allerlei vlakken. Vooreerst op het vlak van stijl komen zowel klassieke muziek, zoals barok, maar ook film-, pop- en folkmuziek aan bod.”

“Op vlak van instrumenten is de hele dwarsfluitfamilie, met piccolo, dwarsfluit, altfluit en basfluit aanwezig. Daarnaast hoor je ook Ierse fluit, tinwhistle en de barokfluit ofwel traverso. Qua bezettingen zijn er afwisselend solisten, kleine kamermuziekgroepen en een volledig fluitkoor.”

Alle niveaus

Leerkracht Ilse Vromans wil benadrukken dat alle niveaus aan bod komen. “Zelfs de allerjongsten van acht jaar, die pas twee maanden fluitles gekregen hebben, staan met gevorderde leerlingen op het podium. De begeleidingen gebeuren op piano, contrabas, gitaar, slagwerk, ukulele… Voor Cutie Flootie werden hiervoor speciale arrangementen en zelfs nieuwe composities, waarin alle niveaus verenigd worden, op maat gemaakt.”

Het begeleidingscombo bestaat uit collega-pianoleerkracht Stephanie Maertens, alsook Ilses dochter Tess Vanzieleghem, die mee hielp met de arrangementen en begeleidt op piano, gitaar en ukulele. Verder is er de leerling van StAPwest Marc Clauw, die voor percussie zorgt en Ilses partner Michel Vangheluwe, die contrabas en gitaar speelt, en ook voor composities zorgde.

Gastmuzikant

Dit jaar pakt Cutie Flootie met een gastmuzikant uit. Ives Merlevede, voorzitter en spelend lid van de Nieuwpoort Concert Band en oud-leerling van StAPwest, speelt euphonium, piano, contrabas en slagwerk en maakt deel uit van het fluitkoor. Ives creëerde een compositie, die Michel Vangheluwe speciaal voor deze editie van Cutie Flootie schreef. Ives speelt ook nog in vijf andere werken mee en zorgt voor een ‘special act’.

Naast klassieke muziek komen ook film-, pop- en folkmuziek aan bod

Het geheel wordt gepresenteerd door twee oud-leerlingen Jeroen Dorme en Hannes Decadt. “Zo’n totaalspektakel op podium zetten, kan ik wel coördineren, maar gelukkig mag ik rekenen op de steun van heel veel mensen”, wil Ilse nog kwijt. “Vooreerst zijn er alle muzikanten en collega’s, maar ook de Stad Veurne, de cultuurdienst van Stad Nieuwpoort, de Concert Band en Legato, alsook waarnemend directeur van StAPwest Pieter Tieghem, die de landschapsfotografie voor zijn rekening neemt. Voor de portretten en de powerpunt kon ik een beroep doen op Son Dune Trappeniers. En natuurlijk is er de onmisbare ondersteuning van de talrijke vrijwilligers.”

Wie het resultaat van een dagje Cutie Flootie wil zien en alle muzikanten een hart onder de riem wil steken, is welkom op zondag 18 november om 17.30 uur in zaal City in de Valkestraat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier