Zestien buurtbewoners dienen samen één bezwaarschrift in tegen nieuw stadion van Club Brugge

Zo moet het nieuwe Clubstadion eruit zien. © Club Brugge
Stefan Vankerkhoven

Zestien buurtbewoners van het Jan Breydelstadion hebben samen één bezwaarschrift ingediend tegen de stadionplannen van Club Brugge. Ze vragen de schorsing van de omgevingsvergunning, vooraleer de eerste spadesteek voor de bouw van de nieuwe voetbaltempel gegeven wordt.

De termijn van 45 dagen waarin beroep kon aangetekend worden tegen de omgevingsvergunning die de Vlaamse regering verleende aan Club Brugge, is verstreken. De Raad van Vergunningsbetwistingen, die zich jaarlijks over duizend dossiers moet buigen, kon nog niet melden hoeveel bezwaarschriften ingediend zijn tegen deze overheidsbeslissing. Maar wie een bezwaar indient bij deze raad, heeft de plicht om de andere partijen in dit dossier in te lichten, zodat die zich met juridische argumenten kunnen verdedigen.

Schorsing

De Brugse burgemeester Dirk De fauw bevestigt ons dat er één bezwaarschrift ingediend is. Het gaat om zestien bewoners, vooral mensen uit de Lange Molenstraat en de Doornstraat, maar ook uit wat verder afgelegen straten in Sint-Andries, die samen in één bezwaarschrift om de schorsing van de omgevingsvergunning vragen. “Dat het slechts om zestien buurtbewoners gaat, vind ik persoonlijk weinig voor zo’n groot project”, zegt Dirk De fauw.

Bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen kunnen actiecomités, buurtbewoners en particulieren ofwel een schorsing ofwel een vernietiging van een overheidsbesluit vragen. Bij vernietiging duurt het gemiddeld een jaar eer de raad zich uitspreekt en zijn de bouwwerken dan doorgaans al gestart, bij schorsing proberen de malcontenten de start van het bouwdossier te verijdelen. Burgemeester Dirk De fauw verwacht bijgevolg dat de raad zich over enkele maanden, begin 2022, uitspreekt in dit netelig dossier.

In juli 2023 loopt het huidig huurcontract van het Jan Breydelstadion voor Club én Cercle Brugge af. Club Brugge rekent erop om zeker in 2024 in een nieuw stadion te spelen, want vanaf dat jaar mogen er op het bouwvallige Olympia, dat uit 1976 dateert, geen Europse matchen meer gespeeld worden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.