Zesde editie van ‘Historisch Veurne’ zet Beauvoorde in de kijker

Van links naar rechts acteurs Joris Gulders, Luc Dufourmont, Wouter Bruneel, schepen Celine Mouton, acteur Onno van Gelder jr. en site-ontwikkelaar vzw Herita Stijn Jodts © foto MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Vijf edities lang was het stadscentrum van Veurne het decor voor de theaterwandelingen en andere activiteiten tijdens Historisch Veurne. Vanaf 2020 staan de deelgemeentes centraal als locatie en Beauvoorde mag de spits afbijten.

Aan het concept van de theaterwandelingen wordt niet getornd, want die zijn altijd al het uithangbord van Historisch Veurne geweest. Historisch Veurne gaat verder op de ingeslagen weg van 2019 en zet vier verhalen in scène met de lokale toneelgezelschappen Sint-Omaars en Sint-Lutgardis. Auteurs van dienst zijn Claude Debeuckelaere, huisregisseur van de Sint-Omaarsgilde, die drie scènes uitschreef. Acteur-auteur Onno van Gelder jr. werkte een scène uit rond een gruwelijke drievoudige moord die net na WO I effectief is gebeurd in Vinkem. In elke scène neemt één professionele acteur de hoofdrol voor zijn rekening. Dat zijn respectievelijk Wouter Bruneel, Luc Dufourmont, Joris Gulders en Onno van Gelder jr. Het publiek maakt kennis met het verleden van de pittoreske dorpen in de Westhoek via sappige verhalen ‘aan den toog’ van het plaatselijke dorpscafé, met de etiquetteregels van het kasteel…

Verhalen onderweg

“Anders dan vorige jaren is dat er dit jaar maar 3 groepen per aanvangsuur starten”, zegt cultuurschepen Celine Mouton. “Het is de bedoeling dat de drie groepen op het einde van de theaterwandeling samen de laatste theaterscène beleven, en dat is de moordscène in Vinkem. We lanceren deze editie ook een nieuwe wandelbrochure ‘verhalen onderweg’, uitgebracht door Regionaal Landschap, Kasteel Beauvoorde en Stad Veurne. Die zal op de dag zelf, op 18 april, worden verkocht. Aan het succes van de ludieke retrokoers vorig jaar breien we graag een vervolg, met opnieuw een proloog en 15 rondes volgens het ludieke koersreglement: starten op een stalen fiets, met ongeschoren benen, in een retro wollen trui… We focussen dit jaar ook op een retrokoers voor kinderen, die verkleed als Eddy Merck of Michel Pollentier een rondje moeten rijden.”

Om de nostalgische dorpssfeer opnieuw op te roepen zal er in de Wulveringemstraat een gelegenheidsdorpsplein worden gecreëerd met livemuziek. “Dat dorpsplein wordt het epicentrum van Historisch Veurne, met livemuziek van Cardboard Cabin, Unexpected Visitors, Lieven Cardoen, Silas en de Spreeuwen, Dixie Rose en Midnight Runaway”, geeft Celine Mouton nog mee.

Bezoek aan het kasteel

Je kan Historisch Veurne combineren met een bezoek aan het Kasteel van Beauvoorde, waar nog de tijdelijke tentoonstelling ‘Grote Kunst voor Kleine Kenners, de Vlaamse Meesters’ loopt. Kunstliefhebbers kunnen ook nog hun hart ophalen in het atelier van Pictores waar ze een ‘rakustook’ organiseren of in de kunstgalerij van Monique Mol.

Tickets voor de theaterwandelingen zijn te koop via www.historischveurne.be en kosten ?9 (standaardticket) of ?12 (combiticket) per persoon. Deelnemen aan de retrokoers kost ?8. Alle andere activiteiten zijn gratis (behalve de toegang tot Kasteel Beauvoorde).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier