Zes zusters vieren jubileum maar hulde door corona verplaatst naar najaar

De jubilerende zusters in de kapel in de Mellestraat: v.l.n.r. zr. Rita Coudenijs, zr. Agnes Recour, zr. Yvette Vinckier, zr. Ann Hanson en zr. Maria Ooms. Zr. Monique Verschaete kon er door gezondheidsredenen niet bij zijn. © NOM
Redactie KW

Het is een jaarlijkse traditie bij de Zusters van Liefde in de Mellestraat dat begin mei de medezusters die hun gouden of diamanten kloosterjubileum vieren, gehuldigd worden. Corona stak daar een stokje voor, maar nu kon het feest toch plaatsvinden. Vijf zusters vierden hun 60-jarig jubileum, één zuster legde 50 jaar geleden haar geloften af.

De bekendste jubilaris is zuster Ann Hanson die geboren en getogen is in een bekende Heulse familie. Ze is de oudste van acht kinderen in het gezin van schoenmaker André Hanson. Opvallend is dat zij op Heuleplaats woonden in wat nu bekend is als het ‘Streuvelshuis’ (nu een gedeelte van café Dudu). Het is namelijk het laatste huis in Heule waar de jonge Frank Lateur gewoond heeft, vooraleer het gezin in 1887 naar Avelgem verhuisde. Zuster Ann is er in 1936 geboren. Na de oorlog verhuisden zij naar de huidige Zeger van Heulestraat en nadien naar de Koning Leopoldlaan. Ann volgde naaischool en werd thuis een welkome hulp in het grote gezin. In 1958 trad zij binnen bij de Zusters van Liefde en op 20 april 1960 sprak ze de geloften uit. In 1964 behaalde zij in Brugge het diploma van kleuteronderwijzeres. Ze gaf eerst les in Lauwe en vanaf 1976 in de school van Pius X in Kortrijk tot 2001. Ze woont in de zustergemeenschap in de Rekollettenstraat en is al vele jaren actief op de Sint-Elooisparochie, waar ze tot vorig jaar koster was. Ze doet er nog altijd allerlei vrijwilligerswerk.

Biologie

Zuster Monique Verschaete (84) uit Wevelgem was in haar jonge jaren een uitstekende turnster die prijzen en titels behaalde. Ze studeerde in Brugge voor onderwijzeres en verder in Heverlee voor regentes biologie, lichamelijke opvoeding en godsdienst. Ze was lerares in Spes Nostra Heule, in Lauwe en in Spes Nostra Kuurne. Ze verblijft sinds vorig jaar in Huize Sparrenhof, het verpleeghuis van de zusters in de Steenstraat, en kon wegens haar gezondheid de huldiging niet bijwonen.

Zuster Rita Coudenijs (84) uit Meulebeke werkte onder meer in het Rusthuis Sint-Camillus in Wevelgem als verantwoordelijke van de keuken en ook in De Bron in Harelbeke waar ze nog met twee medezusters woont.

Zuster Agnes Recour (84) uit Roesbrugge studeerde voor onderwijzeres en werkte haar hele loopbaan in Hollebeke waar ze tot 1993 schoolhoofd was. Zij woont er nog altijd.

Zuster Yvette Vinckier (83) is een bakkersdochter uit Wevelgem. Ze studeerde boekhouding en werkte onder andere in het Ziekenhuis Maria’s Voorzienigheid in Kortrijk.

Zuster Maria Ooms (79) vierde haar gouden jubileum. Ze komt uit Brecht in de Antwerpse Kempen en heeft als verpleegster gewerkt in het ziekenhuis Maria’s Voorzienigheid in Kortrijk en in Maria’s Rustoord in Roeselare. In 2011 keerde ze terug naar het moederklooster in Heule.

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier