Zes vrienden fietsen eerste etappe van 234 kilometer richting Reus van de Provence

De zes West-Vlaamse vrienden v.l.n.r Tom Demaecker, Leendert Van Hulle, Tom Thys, Karel Standaert, Robin Versteghe en Louis Van Eeckhout wachten op het startschot van burgemeester Marnic De Meulemeester, met naast hem voormalig wielrenner Peter Van Petegem.© GV
De zes West-Vlaamse vrienden v.l.n.r Tom Demaecker, Leendert Van Hulle, Tom Thys, Karel Standaert, Robin Versteghe en Louis Van Eeckhout wachten op het startschot van burgemeester Marnic De Meulemeester, met naast hem voormalig wielrenner Peter Van Petegem.© GV
Redactie KW

Onder ruime persbelangstelling vertrokken op dinsdag 11 mei de zes jonge West-Vlaamse renners van vzw ‘Ride to Unite’ richting de top van de Mont Ventoux. Deze fietstocht van duizend kilometer ondernemen ze ten voordele van het ‘Fonds Kadee’ van het Kinderziekenhuis Prinses Elisabeth UZ Gent.

Om 8.30 uur stipt werd onder een uitbundig lentezonnetje het startschot gegeven aan het Centrum Ronde van Vlaanderen aan de markt van Oudenaarde.

“Ons doel is om in vijf dagen tijd aan de top te staan van de Mount Ventoux die met haar 1.912 meter de hoogste berg is van de Provence”, klinkt initiatiefnemer Leendert van Hulle (34) optimistisch. “Onze missie is om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor Fonds Kadee, een initiatief van het Kinderziekenhuis van het UZ Gent.”

Twee weken beademing

Het is intussen meer dan een jaar geleden dat de 18 maanden oude Minne, het dochtertje van Charlotte Storm en Leendert Van Hulle, opnieuw gezond verklaard werd na een heel zware RSV-infectie.

“Ze was amper drie weken oud toen ze via een omweg in het kinderziekenhuis van het UZ Gent belandde”, getuigt Van Hulle. “Daar werd onze dochter gedurende twee weken opgenomen op de afdeling intensieve zorg waar ze continu beademd werd tot ze uiteindelijk volledig hersteld was.”

“Vandaag is Minne een gezonde en zeer actieve peuter. Samen met haar broer Felix (bijna 4 jaar), zijn wij de diensten van het UZ Gent bijzonder dankbaar voor de goede zorgen. Vooral ook voor de warme manier waarop we als gezin ondersteund en opgevangen werden. Daarom wilden we iets terugdoen voor het Kinderziekenhuis via de oprichting van de vzw ‘Ride to Unite’.”

Al 20.000 km getraind en 20.000 euro ingezameld

Samen met vijf West-Vlaamse vrienden, Karel Standaert (33) uit Brugge, Louis Van Eeckhout (22) uit Kerckhove, Tom Demaecker (31) uit Kortrijk, Tom Thys (31) uit Brugge en Robin Versteghe (31) uit Brugge, fietste Leendert Van Hulle (34) uit Anzegem al meer dan 20.000 kilometer tijdens de voorbereiding.

“De trainingskilometers en -tochtjes namen stelselmatig toe”, vertelt Van Hulle. “Toevallig zamelden we al evenveel fondsen in als we kilometers op de teller hebben.”

“Maar we zijn nog lang niet klaar”, klinken de renners unaniem. “Niet met fietsen en niet met fondsen inzamelen. Zo worden er op dit moment nog volop steunkaarten verkocht en giften ingezameld. Ook organiseren we een online veiling van wielertruitjes, gesigneerd door (ex-)profs. Meer info kan je vinden op onze website.”

Fonds Kadee

Het grootste objectief is dus geld inzamelen voor Fonds Kadee van het Kinderziekenhuis van het UZ Gent. “We zijn zeer verheugd met de actie van Leendert Van Hulle en zijn gezin en vrienden”, vertelt directeur Yannick Declercq.

“Fonds Kadee wil met de opbrengst de buitenspeeltuin en de speelotheek van het Kinderziekenhuis verder uitbouwen.” “Omdat het belangrijk is voor elk kind dat ze alle kansen krijgen om zoveel mogelijk kind te zijn en zich ook kind te voelen”, stelt Van Hulle.

“Dat geldt ook voor gehospitaliseerde kinderen die dag in dag uit omringd worden door volwassenen. Dat momenteel het RSV-virus weer sterk de ronde doet in Vlaanderen en dat het net als Covid-19 de proporties aanneemt van een pandemie, overtuigt ons des te meer om deze actie op touw te zetten!”

Startschot

De renners legden gisteren allemaal een negatieve coronatest af. Renner Robin Versteghe kwam nog ten val vorige week tijdens de sponsorrit van Beselare naar Genk waardoor er 5 hechtingen boven zijn oog nodig waren. Maar na een weekje rust, verscheen ook hij in topvorm aan de start.

Ploegleider Stijn Van Der Heyden moest door coronagerelateerde werkverplichtingen helaas forfait geven en het Ride to Unite team stond erop om hem uitdrukkelijk te bedanken voor de steun van de afgelopen maanden. Vanop het thuisfront zal hij de renners zeker en vast mentaal bijstaan. Als fervent fietser nam Johan Geldhof met veel plezier de taak van ploegleider over.

Nadat de benjamin van de groep Louis Van Eeckhout (22) er nog even aan herinnerd werd dat ‘in het wiel blijven’ het belangrijkste was om energie te sparen tijdens de rit, kon de Oudenaardes burgemeester Marnic De Meulemeester het startschot laten weergalmen.

“Het maakt me gelukkig dat Oudenaarde als de aankomstplaats van de Ronde van Vlaanderen gekozen werd”, klonk hij. “Het is me een waar genoegen om het startschot te lossen.” Waarop het zestal van Ride to Unite uit de startblokken schoot.

(GV)

Benieuwd of de renners volgende week op de top van de Mount Ventoux zullen staan?

Volg het realtime via Facebook of Instagram:

Facebook https://www.facebook.com/Ride-to-Unite-Mont-Ventoux-1000-km-350657926302127

Instagram https://www.instagram.com/ride_to_unite_mont_ventoux/ Je kan deze actie steunen via het kopen van steunkaarten, zelf op de (spinning)fiets te kruipen of een donatie te doen aan je favoriete renner.

Alle info over de fundraising kan je vinden via https://uzgent.koalect.com/nl-NL/ride-to-unite-t-v-v-kinderziekenhuis-prinses-elisabeth-uz-gent

De info over de online veiling van de wielertruitjes kan je vinden via de algemene website www.ridetounite.com.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.