Zes van de tien dunst bevolkte gemeenten zijn West-Vlaams, grootste bevolkingsgroei in Kuurne

Heuvelland is een van de West-Vlaamse gemeenten met een lage bevolkingsdichtheid. Zes van de tien dunst bevolkte gemeenten liggen in onze provincie. © NICOLAS MAETERLINCK BELGA
Olaf Verhaeghe

Met Lo-Reninge, Zuienkerke, Alveringem, Heuvelland, Vleteren en Diksmuide telt West-Vlaanderen zes van de tien dunst bevolkte gemeenten van heel Vlaanderen. Dat blijkt uit de nieuwste bevolkingscijfers van Statistiek Vlaanderen. Oostende, Kuurne en Bredene zijn het dichtst bevolkt in onze provincie. De voorbije vijf jaar groeide de bevolking in Kuurne het meest: +5 procent. Dertien van de 64 West-Vlaamse gemeenten zagen hun bevolking krimpen.

Wie zoekt naar ruimte om te wonen, kijkt het best naar de Westhoek. Dat blijkt ook dit jaar uit de bevolkingscijfers van de Vlaamse overheid. Lo-Reninge is met 51 inwoners per vierkante kilometer grondgebied de dunst bevolkte gemeente van Vlaanderen.

Ook in de rest van de top tien vinden we vooral West-Vlaamse gemeenten terug: Zuienkerke (56 inwoners per km²), Alveringem (62 inwoners per km²) en Heuvelland (83 inwoners per km²) vullen samen met Herstappe in Limburg de top vijf. Vleteren (95 inwoners per km²) en Diksmuide (112 inwoners per km²) sluiten de top tien.

Oostende dichtst bevolkt

Oostende is met 1.752 Oostendenaren per vierkante kilometer opnieuw de dichtst bevolkte West-Vlaamse stad of gemeente. Maar ook in Kuurne (1.364 inwoners per km²), Bredene (1.269 inwoners per km²), Izegem (1.114 inwoners per km²) en Blankenberge (1.077 inwoners per km²) woont men vrij dicht op elkaar.

Het gemiddelde in Vlaanderen bedraagt 488 inwoners per vierkante kilometer, een cijfer dat de voorbije twintig jaar fors is toegenomen. In 2000 ging het nog om 436 inwoners die op één vierkante kilometer Vlaams grondgebied wonen. Vooral in de Vlaamse ruit – het centrale gebied tussen Gent, Antwerpen, Leuven en Brussel – is het druk, met uitschieters tot meer dan 2.800 en zelfs 3.300 inwoners per vierkante kilometer. In Mortsel bijvoorbeeld wonen 66 keer meer mensen op dezelfde oppervlakte dan in Lo-Reninge.

Kwart gemeenten krimpt

Kijken we naar de bevolkingsgroei de voorbije vijf jaar, dan valt voor West-Vlaanderen vooral het hoge aantal gemeenten met krimpend aantal inwoners op. Dertien gemeenten zagen hun bevolkingscijfers sinds 2016 teruglopen, in twee steden gaat het om een nuloperatie. De krimp is voor West-Vlaanderen het grootst in faciliteitengemeente Spiere-Helkijn: daar is er sprake van een daling van 2,7 procent. Ook in Langemark-Poelkapelle (-1,2 procent), Meulebeke (-1,2 procent) en Koksijde (-1 procent) is de bevolkingsgroei vrij negatief. In de overige krimpende steden en gemeenten is de daling beperkt tot minder dan 1 procent.

De grootste groei zien we dan weer in Kuurne waar op vijf jaar tijd 5 procent meer inwoners zijn bijgekomen. Kuurne is de enige West-Vlaamse gemeente die deel uitmaakt van een ‘kopgroep’ van 35 steden en gemeenten in Vlaanderen. Vooral de streek rond Brussel, in het zuiden van Oost-Vlaanderen en in een aantal Antwerpse gemeenten springen in het oog met een bevolkingsgroei van 5 procent of meer. Ook in Roeselare (4,5 procent), Moorslede (4,5 procent), Veurne (4,3 procent) en Oudenburg (4,2 procent) is de bevolking vrij veel toegenomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier