https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Zes projecten geselecteerd voor Burgerbudget: Ichtegemnaars kunnen stemmen vanaf 20 september

We zien v.l.n.r. schepenen Lieven Cobbaert en Celesta Muylle, projectindieners Rudi Ilegems en Christl Dhelft en burgemeester Jan Bekaert. © Foto Coghe
Rudi Ilegems
Rudi Ilegems Medewerker KW

Begin april lanceerde het lokaal bestuur van Ichtegem het burgerbudget. De geselecteerde projecten zijn nu bekend en de inwoners kunnen vanaf maandag stemmen op hun favoriete project.

“Het bestuur kreeg maar liefst 14 voorstellen binnen”, weet eerste schepen Lieven Cobbaert (Open VLD). “Het toont aan dat er wel wat creativiteit aanwezig is in deze gemeente! De voorstellen kwamen uit alle lagen van de bevolking, vanuit alle deelgemeentes en vanuit alle leeftijdscategorieën. Die ingediende voorstellen werden allemaal afgetoetst aan de randvoorwaarden van het deelnamereglement en uiteindelijk werd er zes voorstellen geselecteerd. Die selectie gebeurde trouwens door een onafhankelijke jury.”

“Vanaf 20 september tot en met 20 oktober kan elke Ichtegemnaar (die ouder is dan 16 jaar) zich gratis registreren op het platform www.ichtegeminspireert.be en stemmen op zijn of haar favoriete voorstellen. Iedereen mag namelijk drie stemmen uitbrengen. De indieners zelf krijgen ook allemaal een pakket met promotiemateriaal om hun voorstel, idee of initiatief te promoten bij familie, vrienden, buren en kennissen.”

Zes projecten

Het plaatsen van beweegbanken in het straatbeeld is een idee dat werd ingediend door Ingeborg Vanden Bussche uit Bekegem. Deze banken staan een maand lang op een specifieke plek in onze gemeente. Zo combineer je rusten met bewegen voor alle leeftijden en breng je mensen samen! Een groepssessie door een beweegcoach, gekoppeld aan dit project, kan mensen de eerste stappen richting meer bewegen aanleren. Tot slot zou zij ook graag een infosessie rond de beweegdriehoek helpen organiseren.

Ook een idee rond het plaatsen van babbelbanken op verschillende plaatsen in onze gemeente, komt van Ingeborg Vanden Bussche. Zij stelt dat door het plaatsen van bijkomende banken in de gemeente er meer plekjes zullen zijn om tot rust te komen, gezellig te genieten en een babbeltje te slaan. Ze wil daarmee mensen motiveren om aan of voor hun huis een babbelbank te zetten, waar mensen welkom zijn om een babbeltje te slaan en sociale, zorgzame contacten te zoeken met elkaar.

Fitnesstoestellen en picknicktafels

Het voorzien van buitenfitnesstoestellen op het sportterrein van Eernegem is een idee dat door Rudi Ilegems uit Eernegem werd ingediend. Hij had graag enkele crossfit-toestellen ter beschikking van het publiek gesteld, waar jong en oud gratis gebruik van kunnen maken. Je kan ze zo plaatsen dat ze naar elkaar gericht staan, zo verhoog je het onderling contact tussen de mensen. Een gezonde geest in een gezond lichaam achterna.

Ook het voorzien van picknicktafels in de omgeving van de sporthal is een idee van Rudi Ilegems. Zo biedt je gelegenheid om met vrienden en familie eens gezellig te gaan picknicken. Hij had ook voldoende, groene beschutting in gedachten.

Skatetoestellen

Meer skatetoestellen op het skatepark van Eernegem is dan weer een idee dat door Christl Dhelft uit Eernegem naar voren werd geschoven. Het is via haar zoon dat ze te weten kwam dat de jonge skaters in de gemeente staan te springen om enkele extra toestellen en rampen ter uitbreiding van het skatepark in Eernegem in gebuik te nemen. Samen met deze doelgroep wil zij op zoek gaan naar leuke extra’s waarop de jeugdige skaters zich helemaal zullen kunnen uitleven.

Pluktuin

Een pluktuin in de achtertuin van huis Dekeyser in Ichtegem tenslotte, is een idee ingediend door Christina Smith uit Ichtegem. Vrijwilligers en inwoners zonder tuin zouden dan in deze pluktuin terecht kunnen voor de aanleg en het onderhoud van meer groen in de gemeente. Je kan er ook heerlijk tot rust komen. Haar bedoeling is om natuur en biodiversiteit samen te brengen en te genieten van de natuur in de buitenlucht.”

“Dit jaar is er in totaal 15.000 euro voorzien”, sluit schepen Lieven Cobbaert af. “Er zijn dus drie potentiële projecten die ook effectief zullen uitgevoerd worden. Als het volledige budget niet wordt opgesoupeerd, dan hevelen we dit naar volgend jaar over. Projecten die het dit jaar niet halen, kunnen zo volgend jaar een nieuwe poging wagen. Dit initiatief wordt de komende jaren zeker voortgezet.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten