Zes maanden met uitstel voor belaging en slag aan exotische liefde

© belga
Redactie KW

Voor belaging en een slag aan zijn ex-vriendin, een 28-jarige vrouw uit de Filipijnen die hij via een chatbox leerde kennen, heeft een 59-jarige man uit Nieuwpoort zes maanden cel gekregen, met probatie-uitstel. Zo heeft de rechter onder meer een contactverbod opgelegd. De man kon een scheiding niet verkroppen. “Mijn cliënt begreep er niets van, dat het huwelijk zonder uitleg werd beëindigd en ze de scheiding aanvroeg.”

“Mijn cliënte werd sinds haar overkomst naar België volledig kort gehouden en voortdurend gecontroleerd: van haar gsm- en mailverkeer tot zelfs wat ze at. Voor het minste wat ze wilde doen, moest ze toestemming krijgen. Toen ze de scheiding aanvroeg, bleef hij haar op allerhande manier contacteren. Zelfs een nieuw mailadres en ander gsm-nummer hielpen niet”, aldus de advocate van het slachtoffer tijdens de pleidooien in Veurne.

“Hij ging haar zelfs opzoeken tijdens een bezoek aan de orthodontist en daar zijn ook klappen gevallen en bedreigingen geuit. Ook haar nieuwe vriend werd aangevallen. De man gaf bij de psycholoog zelf te kennen dat hij een agressiestoornis heeft.” De advocate eiste een morele schadevergoeding en het openbaar ministerie vorderde acht maanden cel voor belaging en slagen en verwondingen.

De verdediging zag het anders. “Mijn cliënt was nog maar half in de Filipijnen aangekomen en mevrouw wou al koste wat het kost trouwen. De eerste jaren verliepen goed en stellen dat mevrouw voortdurend gecontroleerd en kort gehouden werd, klopt niet. Dat hij zelfs besliste wat ze moest eten? Mevrouw kookte niet en meneer stond in voor het huishouden. Toen ze eindelijk ging werken, in een Thais restaurant in de straat, betrapte mijn cliënt haar toen ze stond te flikflooien met de uitbater. Die man is ook haar nieuwe partner geworden. Mijn cliënt ging verhaal halen, maar daar zijn geenszins slagen gevallen”, aldus de advocaat.

‘Mevrouw kookte niet en meneer stond in voor het huishouden’

“Mijn cliënt begreep er niets van, dat het huwelijk zonder uitleg werd beëindigd en ze de scheiding aanvroeg. Hij wou uitleg over wat fout was gelopen. Ze heeft nooit geantwoord op zijn berichten, dus moest hij haar wel op één of andere manier zien te vinden. Uiteindelijk was hij te weten gekomen dat ze naar de orthodontist moest en is hij haar daar komen opzoeken. Van al die geweldplegingen is niet één bewijs. Ik vraag de vrijspraak”, aldus de verdediging. S.C. uit Nieuwpoort nam zelf nog ruim het woord op het proces. Hij stelde dat hij nooit slechte bedoelingen had en enkel een antwoord wou op vele vragen. “Ze heeft nog duizenden euro’s van mijn geld verbrast en meldde doodleuk dat al dat geld al is opgebruikt”, klonk het.

De Veurnse strafrechter veroordeelde S.C. tot 6 maanden cel met probatie-uitstel. De belaging, net als het feit van slagen en verwondingen – een kaakslag – was immers bewezen. Voor de andere slagen en verwondingen kreeg hij de vrijspraak. S.C. moet door het probatie-uitstel niet naar de gevangenis als hij voorwaarden, onder meer een contactverbod, naleeft. Intussen heeft de man een nieuwe Filipijnse vrouw.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.