Zes jaar extra zwemplezier in Kuurne lijkt dan toch echt mogelijk

De vergunning loopt nog tot 2024, maar daar wil het gemeentebestuur liefst nog een vervolg aan breien. © Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Kunnen we na 2024 nog zwemmen in een eigen gemeentelijk zwembad op het Sportpark? Over die vraag moet het gemeentebestuur zich de komende jaren buigen. De toekomst oogt alvast rooskleuriger dan eerst gedacht. “Hopelijk kunnen we er nog een jaar of zes bijdoen”, kijkt schepen van Sport Jan Deprez vooruit.

Terwijl het nieuwe zwembad op Kortrijk Weide heel wat klachten krijgt te verduren, bekijkt ook de gemeente Kuurne zijn eigen zwembadwater. “We weten dat de vergunning in juli 2024 afloopt, maar wachten tot die deadline is voor ons geen optie“, zegt schepen van Sport Jan Deprez (CD&V). “Onlangs kwamen inspecteurs van de dienst Volksgezondheid langs voor een grote controle en hun rapport oogt eigenlijk vrij goed. Het zwembad wordt omschreven als zeer verzorgd en netjes, zowel het bad zelf als de douches, het sanitair en de kleedcabines. Er zijn geen zichtbare gebreken. Van corrosie, kalk of schimmelvorming is geen sprake. Als sportdienst zijn we uiteraard tevreden met die score.”

Tot in de details

De gemeente staat niet weigerachtig tegen een verlengd openhouden van het Kuurnse zwembad, ook na 2024. En net daarom werd bij Farys, de beheerder van de alle sportinfrastructuur in de gemeente, een uitgebreide studie besteld. Daarin worden de staat van het gebouw en de omgeving onder de loep genomen.

Mocht Kuurne sluiten zonder alternatief, dan zie ik een leegte ontstaan – Jan Deprez, schepen van Sport

“We moeten tot in het kleinste detail weten hoe het gebouw er aan toe is. Als uit die studie blijkt dat we nog verder kunnen met het gebouw, willen we absoluut een nieuwe omgevings- en milieuvergunning aanvragen. Hopelijk kunnen we er zo nog een jaar of zes bijdoen.” Op eigen houtje een nieuw zwembad bouwen, is voor de gemeentekas onhaalbaar en onbetaalbaar. De kostprijs wordt geraamd op zo’n 6 miljoen euro. “We moeten sowieso nadenken over een samenwerking, hetzij met steden en gemeenten uit de regio, hetzij met een private partner zoals men elders met Lago doet. Uiteraard heeft enkel een instructiebad echt zin. De concurrentie met Kortrijk aangaan zou van weinig gezond verstand getuigen. Mocht Kuurne echter sluiten zonder alternatief, dan zie ik wel een grote leegte ontstaan. Deerlijk en Anzegem bouwen een nieuw bad, maar dat ligt toch vrij ver. Dan heb je nog Zwevegem, Waregem of Izegem, toch ook niet meteen naast de deur. De regio Harelbeke-Kuurne-Lendelede zou het zonder zwemwater moeten stellen. Dat zou toch spijtig zijn”, aldus nog de schepen.

Zes jaar extra zwemplezier in Kuurne lijkt dan toch echt mogelijk
© Olaf Verhaeghe

De voorbije maanden mocht het Kuurnse zwembad mooie cijfers noteren. “We merken zelfs dat het aantal bezoekers opnieuw in stijgende lijn zit. In de periode januari tot juli zitten we nu zo’n 7 procent hoger dan vorig jaar. De voorbije vier jaar mochten we gemiddeld 3.500 zwemmers ontvangen in de maand juli, dit jaar waren dat er 5.400. Waarschijnlijk zal het openen van de nieuwe glijbanen op Kortrijk Weide volgend jaar wel voor een dipje zorgen. Maar we hebben hier wel nog altijd de luxe van een kleinschalig, rustig en vooral goedkoop zwembad. Dat willen we ook na 2024 graag behouden.”

Geen zwartkijkers

De resultaten van de Farys-studie worden ten laatste begin volgend jaar verwacht, maar de schepen hoopt nog dit jaar meer nieuws te hebben. “We mogen de situatie niet beter maar zeker ook niet slechter voorstellen dan dat ze is. Wij zijn geen zwartkijkers, een verlenging zit er echt wel in. Eerst willen we alles goed onderzoeken. We moeten weten waar we vandaag staan”, besluit Jan Deprez.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier