Zes blinden en slechtzienden van De Kade in Brugge krijgen eenmalig autorijles

Zes blinden en slechtzienden van De Kade kropen voor één keer achter het stuur. © Foto WK
Redactie KW

Zes blinden en slechtzienden van het begeleidingscentrum De Kade in Brugge beleefden woensdagnamiddag de tijd van hun leven: hoewel ze door hun beperking nooit een rijbewijs zullen behalen, mochten ze voor één keer wél achter het stuur kruipen.

“We zijn blij dat we hen deze onvergetelijke namiddag hebben kunnen schenken. Niet al hun wensen zijn immers haalbaar”, zegt Bieke Gaudesaboos. “Zo stelden ze eerst voor om te gaan karten op een circuit, en voor de meesten onder hen is dat toch net een brug te ver. Maar die vraag om eens te mogen autorijden, kwam dus altijd weer terug. Ze hebben stilaan ook de leeftijd bereikt waarop anderen wél rijlessen mogen volgen of een eerste brommertje krijgen.”

En dus klopten de begeleiders met hun vraag aan bij de rijschool. Waarom ook niet? dachten ze daar. “Anders krijgen die gasten daar nooit eens de mogelijkheid toe, en op de openbare weg rijden is voor hen al helemaal uitgesloten”, zegt Frederik Willemyns, die al 40 jaar een rijschool heeft. “Maar het is inderdaad de eerste keer dat we zo’n groepje blinden en slechtzienden over de vloer kregen. Ook voor ons is dit dus een primeur.”

Voor de zes jongeren van De Kade was het een droom die uitkwam. “Ik was eigenlijk graag in papa’s voetsporen getreden. Hij is vrachtwagenchauffeur, en toen ik klein was, mocht ik wel eens voor een kort ritje mee bij hem op schoot. Ondertussen heb ik ook wel eens met een automatiek gereden, ergens veilig op een afgelegen industrieterrein. Maar écht autorijden, op de openbare weg, voor mij zal dat jammer genoeg nooit weggelegd zijn”, zegt de 15-jarige Brian Van Overbeke. De jongeman beleefde de namiddag van zijn leven. “Ik was eerst bang om iets te raken, maar kreeg er dan stilaan meer vertrouwen in. Dit was echt onvergetelijk”, klinkt het.

(WK)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Brugsch Handelsblad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier