Zelfs Nederlandse ezels veroveren gemeentehuis

Burgemeester Francis Benoit, Viviane Rogolle, Marc Debaveye en het Nederlandse echtpaar Hans en Hanneke Verheggen. © ADM
Redactie KW

De ezelskoorts neemt ongeziene proporties aan in Kuurne. Naast de ezelsfeesten van dit weekend kreeg de gemeente een unieke en heel omvangrijke collectie ezels uit Nederland. De ezels zullen permanent tentoongesteld worden in het gemeentehuis.

Marc Debaveye, geboren in Kuurne, woont nu in Bavikhove, verloor heel snel zijn hart aan ‘het ezeltje’. Het begon allemaal met een betonnen ezel in zijn tuin, als symbool voor de buitenwereld dat hij toch wel een rasechte Ezelgemnaar is. Tijdens elke reis of uitstapje zocht hij naar miniatuurezeltjes.

7.000 ezeltjes

“Als pr-verantwoorlijke van het Gemeentelijk Feestcomité kwam ik in contact met de Nederlandse Hans en Hanneke Verheggen, voorzitter van de Nederlandse Ezelsvereniging. Hans is net als ikzelf een fervente verzamelaar van alles wat met een ezel te maken heeft. Mijn persoonlijke collectie is maar een fractie van zijn verzameling van meer dan 7.000 ezeltjes.”

Het Nederlandse echtpaar Hans en Hanneke Verheggen besliste om hun unieke collectie aan Marc Debaveye te geven op twee voorwaarden: de collectie miniatuurezels moet samenblijven en moet door zoveel mogelijk mensen bewonderd kunnen worden. Marc brainstormde met burgemeester Francis Benoit. “Al snel hadden we samen een project op poten gezet om glazen kasten op te stellen in het gemeentehuis waar we afwisselend telkens een duizendtal ezeltjes tentoonstellen. Zo kan iedereen de ezels gaan bekijken”, aldus Marc Debaveye.

Op locatie

Francis Benoit, burgemeester van Kuurne/Ezelgem is opgetogen: “De gemeente kocht vijf toonkasten. We hebben ook plannen om de ezels vanaf 2022 op verschillende locaties in Kuurne tentoon te stellen, zodat iedereen ervan kan genieten.”

Vanaf 10 oktober zal er al een eerste collectie van duizend ezeltjes te bewonderen zijn in het gemeentehuis. Aan het onthaal van de gemeente zal je dan een gids krijgen met een beschrijving van de tentoongestelde ezeltjes. (ADM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier