Zelfs in de gevangenis versieren ze voor het eerst bietenlantaarns voor de komst van Sint-Maarten

© TP
Redactie KW

Gedetineerden in de gevangenis van Ieper maakten deze week kennis met een eeuwenoud kinderritueel: bietenlantaarns voor Sint-Maarten. Ze kregen van het Yper Museum de kans om voor het eerst zelf bieten te versieren. Als warm welkom voor de komst van de goedheiligman, die ze samen met hun kinderen mogen ontvangen in de gevangenis.

Leraren Pascal Debruyne en Geert Opsomer begeleidden deze week een groep gedetineerden tijdens een primeur in de gevangenis van Ieper: een workshop bietenlantaarns versieren. “We gaven een woordje uitleg over de aloude traditie van Sint-Maarten en de bietenlantaarns in onze streek”, vertelt Pascal. “De gedetineerden kerfden toffe figuurtjes in bieten, die van de akkers komen. We brachten een aantal voorbeeldfiguurtjes mee, maar elke gedetineerde bepaalt zelf de mate van detail en verfijning. Hun gedrevenheid en enthousiasme zijn boeiend om te zien: ze verheffen deze kindertraditie tot kunst.”

Warm welkom

Hun kunstwerken verlichten deze week de binnen- en buitenkant van de gevangenismuren, als warm welkom voor de Sint die een bezoek brengt aan de gedetineerden in het kader van een speciaal kinderbezoek met cadeautjes en snoep. “Deze bietenlantaarns zijn een primeur, maar activiteiten en workshops in de gevangenis worden geregeld georganiseerd met verschillende partners. Zo proberen we hun rugzak te vullen met bijkomende ontspanning en ervaringen voor het leven na de gevangenis”, zegt Delphine Vanhaelemeesch, beleidscoördinator hulp en dienstverlening aan gedetineerden. “Deze personen hebben een misstap begaan in hun leven, maar ze blijven mensen, zoals u en ik. Ze zijn blij dat we vanuit de maatschappij zulke initiatieven voor hen organiseren.”

Traditie levendig houden

Met dit nieuw initiatief houdt het Yper Museum de traditie van de bietenlantaarns voor Sint-Maarten levendig. Sinds 2018 organiseert het museum workshops voor schoolkinderen met speciaal gekweekte bieten van boer Karel Coene uit Vleteren. Na de corona-onderbreking vorig jaar werden dinsdag opnieuw volop bieten versierd in zaal Fenix. Met verschillende generaties: de kinderen kregen hulp van de Papascouts voor het uithollen van de bieten, de leerlingen Beeldende Kunsten van de Heilige Familie voor begeleiding en het Sint-Maartenscomité. Aan de vooravond van 11 november ontvangen de kinderen in Ieper de goedheiligman met een lichtstoet. (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier