“Zelfs een bevroren hart kan je ontdooien zo blijkt”

Elke week brengen Liesa Naert en Xavier Taveirne afwisselend het beste uit hun gedachtegoed naar buiten. © Davy Coghe
Xavier Taveirne

Presentator Xavier Taveirne woont in Brugge en werkt in Brussel. Hij schrijft afwisselend met actrice Liesa Naert een column.

Mijn leven heeft zich hoofdzakelijk rond twee steden afgespeeld: Brugge en Brussel. Toevallig – of ook niet – twee steden die er veel aan gelegen is, om zo vroeg mogelijk met hun kerstmarkt te beginnen. Of je het nu Winterpret of Wintergloed wil noemen, de kassa moet rinkelen.

Nu doe ik er best cynisch over, want er zullen ook wel goede bedoelingen bij zijn. Dat cynisme van mij heeft er mee te maken dat ik het einde van het jaar altijd vervloekt heb. Dat komt omdat het restaurant van mijn ouders, dankzij het decoratieve oog van mijn moeder, er in de maand december bijzonder gezellig bijlag. Maar onder dat laagje vernis zat een brute realiteit: er werd onophoudelijk gewerkt en Kerst met het gezin vierden we na de feestdagen, diep in januari als zelfs de beste solden al verdwenen zijn.

Toen ik mijn lief leerde kennen, is mijn sentiment rond Kerst gekeerd

Maar zelfs een bevroren hart kan je ontdooien zo blijkt. Toen ik mijn lief leerde kennen, is mijn sentiment rond Kerst gekeerd. Hij heeft de bijzondere gave om de dingen gezellig te maken. En zo komt het dat ik, terwijl u dit leest, al de kerstboom heb staan. Ja, nog voor de Sint is geweest. And I’m not even sorry. Doe er nog een lading slechte kerstfilms op Netflix bij en ik ben bijna om. Bijna.

Maar de cynicus in mij, die moet weer een weekje of zes met vakantie.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.