Zelfs Amerikanen willen Maat van Peegie worden in Roeselare

Het Gild van de Maten van Peegie heeft opnieuw een select gezelschap van nieuwe maten geïntroniseerd. Aan het beeld van Peegie hield voorzitter Wilfried Devoldere zijn zullespeech en kregen de nieuwelingen het begeerde Peegielint.

De intronisatie van de nieuwe leden van de Maten van Peegie gebeurde traditioneel aan het standbeeld van Peegie nabij de Botermarkt. © Stefaan Beel

Elk jaar gaat het berek van de Maten van Peegie op zoek naar een twintigtal nieuwe leden. Die zoeken ze in alle lagen van de Roeselaarse bevolking al kwamen ze dit keer ook bij een Amerikaan terecht. George Gerardi is de dirigent van een koor uit New York dat verbroederde met Colliemando uit het Klein Seminarie in de tijd dat Arnold Loose nog de maat sloeg. Sinds het eerste bezoek in 1984 werden tussen ouders, kinderen en kleinkinderen hechte vriendschapsbanden gesmeed en nu mag George zich officieel ook een beetje Roeselarenaar noemen.

Voorzitter Wilfried Devoldere riep ook nieuwe moat Margot Wybo op het podium. ‘t Is al sport dat de klok slaat bij Margot al werkte ze de voorbije jaren vooral in de politiek. Twee Ieperlingen mogen zich Maat van Peegie gaan noemen. Chris Vermote en Dany Vanwichelen waren zo wijs om jaren geleden met een Roeselaarse te huwen.

Luc Vannevel komt de gilde van Peegies maten versterken als wijnkenner.

Hij brengt elk jaar steeds meer Roeselarenaars in contact met Zuid-Afrikaanse wijnproducenten. Wie op het eind van de vorige eeuw in ‘t college zat heeft allicht les gehad van André Vanholle, wiskundeleraar.

Luc Vanaudenaerde moest ooit maat van Peegie worden want zijn grootouders hadden een café in de Karnemelkstraat op de Nieuwmarkt. Nils Vanantwerpen groet elke ochtend Peegies standbeeld als hij komt werken als directeur ruimte op het stadhuis. Een van zijn voorvaders, Henricus, was ooit burgemeester van Beveren. Ook Wim Roef is directeur op het stadhuis. Afkomstig uit Dendermonde maakte hij de switch van de profit-sector naar de Roeselaarse dienstensector.

Michiel Van Eeckhoutte is advocaat en voorzitter en speler bij de Rangers, dat is de Hockey Club Roeselare. Kris Priem is Gitsenaar maar zijn sociaal leven speelt zich af in Roeselare. Zijn vrouwtje Penelope doet Peegie concurrentie aan want ze leurt met stoffen in de barakken van Menen. Ook Maarten Esprit trad toe tot het gild. Hij noemt zichzelf een echte Roeselarenaar. Zo erg dat op reis gaan naar de Zilverberg al ver is voor deze advocaat.

Tine Eeckhout werkt als publiekswerker cultuur bij de stad en organiseert in die functie mee het huiskamerconcertencircuit Villa Roslar. Kristien Desot is gehuwd met moat Hubert Davidts, een groene jongen. Kristien echter groeide op tussen de rallywagens.

Lodewijk De Meester zie je sinds kort vaak in ARhus waar hij zich engageert bij de Transformers maar beroepshalve is hij werkzaam bij ING waar hij de technologierace helpt beheersen. Nick Delameilleure kennen sommigen nog als dj maar momenteel zorgt hij er als technieker voor dat het groentenbedrijf d’Arta nooit stilvalt.

Donald Deblaere was vroeger zichtbaar in de stad als agent en nu als fotograaf. Op Facebook bewondert de hele stad zijn archief oude foto’s die hij graag kritisch vergelijkt met de huidige stadszichten.

Liselot De Decker zetelt sinds januari van dit jaar in de Roeselaarse gemeenteraad. Beroepshalve is ze thuisverpleegster en daarnaast is ze erg actief in de Rodenbachwijk. Maarten Callebert is sinds vorige week de ondervoorzitter van de cultuurraad. Hij is ook de beheerder van Muze’um L op de Zilverberg. Sander Braeye is onlangs verkozen tot voorzitter van de CD&V. Vorig jaar viel hij nog ongelukkig met de brommer op de Westlaan, nochtans aangelegd door zijn tante Griet Coppé.

De laatste Peegiemedaille ging vorige vrijdag naar Thierry Bouckenooghe. Hij diende jaren bij de BOB en de gerechtelijke politie en is altijd te vinden voor een verrassing. Zo trok hij op zijn veertigste naar de muziekschool en richtte met vrienden een folkgroep op die een eigen cd op de markt bracht. En dat brengt het totaal op tweeëntwintig nieuwe Moaten van Peegie. (BCR)

Meer info en foto’s op www.matenvanpeegie.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.