Zelfpluktuin in Meulebeekse Herenthoeve in volle bloei

Martine met een boeket in haar zelfpluktuin. © Luc
Redactie KW

In de schaduw van de Herentmolen, ten huize Jacobs – Opsomer, draait tegenwoordig alles rond ‘plattelandsbeleving op de hoeve’. Zo biedt de Herenthoeve een zelfplukbloementuin, kun je er zelf aardbeien trekken en kun je er samen met familie en vrienden genieten in de ruime gelagzaal in een landelijk kader.

De voorbije tien jaar is er heel wat veranderd op de Herenthoeve bij Rik Jacobs en Martine Opsomer. Het traditionele agrarisch patroon werd doelbewust verlaten en maakt nu plaats voor plattelandsbeleving in de ruimst mogelijke vorm. Martine Opsomer verduidelijkt hun keuze.

Niets is zo fijn en aangenaam dan al het mooie wat de natuur ons te bieden heeft, met iedereen te delen. Ik las eens dat ‘Wie echt van het gewone kan genieten, geniet van een buitengewoon leven’. Dat is onze betrachting. We zijn een decennium geleden gestart met een gelagzaal waar men kan genieten van een gezellig samenzijn.”

100-tal soorten bloemen

“Om het echte buitenleven nog sterker te accentueren, begonnen we onze aardbeientunnels open te stellen voor het publiek. Tussen Moederdag en Vaderdag kan men zelf de aardbeien komen plukken. Drie jaar geleden zijn we dan met onze zelfplukbloementuin van start gegaan. We opteerden voor een onbewaakte tuin van 2.000 vierkante meter waar je in alle vrijheid een 100-tal soorten bloemen kunt komen plukken.”

In ruil vragen we eerlijkheid bij de betaling en respect voor de tuin tijdens de pluk. De mensen kiezen vooraf de bloemen die ze willen opnemen in hun boeket en kunnen dan beginnen plukken. Een schaar ligt steeds ter beschikking. Dit jaar hebben we ook gladiolen en starten we met droogbloemen die na het plukseizoen op bestelling te verkrijgen zijn.”

Ecologisch

“Ondertussen zijn we eveneens gestart met de aanplant van sierheesters. We streven ernaar om de tuin nog aantrekkelijker te maken door er enkele zithoekjes in onder te brengen. Zoiets versterkt het vakantiegevoel”, klinkt het.

“Bij dit alles beogen we een ecologische aanpak: onkruidbestrijding gebeurt door een antiworteldoek of handmatig. We kiezen voor bloemen die ziektebestendig en seizoensgebonden zijn. Er is bij dit alles geen milieubelastend transport van doen.”

Kortom bij de familie Jacobs-Opsomer verandert Carpe Diem dit seizoen in Carpe Flores of ‘Pluk de bloemen’. De Herenthoeve is gelegen in de Heirentstraat 1 in Meulebeke. De zelfpluktuin is dagelijks open 8 van tot 20 uur en dit tot eind oktober. (LB)

Info: www.facebook.com/De.Herenthoeve of www.herenthoeve.be of www.bloempluktuin.be of 0494 13 16 78.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier