Zelfgemaakte klaaskoeken van Veronique Verstraete uit Rumbeke

Jozefien Eggermont

De beste recepten van West-Vlaanderen verzamelen, dat is de missie van Jozefien Eggermont. Zoals de sinterklaaskoeken van Veronique Verstraete uit Rumbeke

Door de komst van Sinterklaas zin gekregen om te genieten van zelfgemaakte, heerlijke klaaskoeken? Veronique Verstraete uit Rumbeke heeft er een lekker en eenvoudig recept voor, ze kreeg het van haar moeder. “In de winter bak ik ze bijna elke week. Vanaf het moment dat ik ze in de bakkerij zie liggen, begin ik ook.”

Rond december kiest Veronique voor een paardjesvorm, met Pasen wordt het een paashaas. “Voor de oogjes neem ik rozijnen”, vult ze aan. “Niets leuker dan de geur van versgebakken koeken in huis, zo gezellig!”

Zelfgemaakte klaaskoeken van Veronique Verstraete uit Rumbeke

RECEPT

voor zes à zeven koeken

INGREDIENTEN

– 500 gr gewone bloem

– 100 ml water

– 100 ml melk

– 75 gr suiker

– 65 gr boter

– 1 ei

– 1 pakje gist van 42 gr

WERKWIJZE

Meng de bloem en de suiker in een kneedkom. Voeg het water toe en verwarm het tot een lauwe vloeistof door even in de microgolf te zetten. Kluts het ei apart in een kopje. Voeg de boter, de gist en 3/4de van het geroerde ei bij de lauwe vloeistof. Meng goed door elkaar.

Voeg het bij het mengsel van de suiker en de bloem. Laat 20 minuten kneden in de kneedmachine.

Laat het deeg 20 minuten rijzen in de kneedkom, afgedekt met een keukenhanddoek. Warm de oven intussen voor op 50°C. Rol het deeg uit en druk figuurtjes uit.

Bestrijk de koeken met de rest van het ei. Laat ze een uur rijzen in de voorverwarmde oven en bak 15 minuten af op 200°C.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten