Zelf shoppen bij sociale kruidenier ‘t Kelderke: “Dit werkt drempelverlagend”

Burgemeester Kurt Vanryckeghem, pionierster Jeannette Destoop, voorzitster Annick Dewaele, Joost Kerkhove en Rik Soens aan de rekken van de sociale kruidenier in ‘t Kelderke. © DJW
Redactie KW

Voedselbank ‘t Kelderke opende in de nieuwbouw in Windhoek 15 op het bedrijventerrein Transvaal langs de Vijfseweg een shopafdeling van de sociale kruidenier. Voor de realisatie van de nieuwbouw was er 660.000 euro nodig. Waregemnaars die het tijdelijk financieel moeilijk hebben, kunnen er basisinkopen doen.

Zij moeten daarvoor wel een verwijsbrief op zak hebben, afgeleverd door hun zorgverlener, huisarts of brugfiguur. Dat geldt voor een periode van drie maanden. Indien dan nog hulp gewenst is, volgt een doorverwijzing naar het Welzijnshuis (vroeger OCMW). Momenteel voorziet de voedselbank 100 gezinnen van voeding en verzorgingsproducten.

“Het systeem van de sociale kruidenier werkt drempelverlagend”, zegt schepen en voorzitter Bijzonder Comité Sociale Dienst Joost Kerkhove. “De klanten kiezen zelf uit een aanbod van basisproducten. Dat gebeurt met een begeleider. Eigenlijk hebben wij hier een kleine supermarkt gecreëerd waar je bijvoorbeeld melk, koffie, boter, chocopasta, toiletpapier en andere producten vindt in de rekken. Per winkelbeurt worden voeding en verzorgingsproducten aangeboden voor 1 of voor 2 euro, naar gelang van de grootte van het gezin.”

“Voordeel van de sociale kruidenier? Dat je klanten nu zelf die producten meenemen naar huis die ze echt willen. In een door ‘t Kelderke samengesteld pakket zitten er soms producten die ze niet willen of niet nodig hebben. Het nieuwe systeem sluit dat uit. De vrijwilliger-begeleider werkt met de klant een soort lijstje af waarbij die rekening houdt met de leeftijd, gezondheid, cultuur en samenstelling van het gezin.

Milde schenkers

’t Kelderke is oorspronkelijk een privé-initiatief van Jeannette Destoop die met haar eigen wagen bewoners bezocht die het financieel moeilijk hadden en hen voorzag van een pakket basisproducten. Dat gebeurde allemaal in de intussen gesloopte ruimte van een autogarage langs de Noorderlaan. Daarop volgde de verhuizing naar een oud pand in de Vijfseweg. En nu, na een tijdelijk verblijf in een andere loods op bedrijventerrein Transvaal, verloopt alles in een gloednieuw gebouw dat naast de winkelruimte ook een vergaderlokaal en een kantoor omvat.

“In september verhuisden wij naar de nieuwbouw om dan op 20 september met de eerste bedeling te beginnen. Dankzij de steun van de stad, de Waregemse serviceclubs en andere milde schenkers is dat allemaal mogelijk”, aldus voorzitster Annick De Waele. “Zonder hen was ‘t Kelderke niet uitgegroeid tot wat het nu is: een goed onderbouwde voedselbank.”

Wie zich niet zelfstandig kan verplaatsen, kan een samengesteld pakket afhalen in ontmoetingscentrum ‘t Klokhuis in Beveren-Leie of in ontmoetingscentrum de Mote in Desselgem. (DJW)

Info: Sociale Kruidenier ‘t Kelderke, Windhoek 15, elke donderdag open van 9 tot 11 uur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier