Zeldzame pony-ezel geboren in Beernem: “Nu al discussie om wie hem naar huis mag meenemen”

Het diertje heeft kenmerken van zowel de moeder, een pony, als de vader, een ezel. © AVH
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

In Beernem zag maandag een pony-ezel het levenslicht. De zeldzame kruising tussen een pony en een ezel is kerngezond en werd onverwacht geboren. De dochters van het gezin Bonamie werden verrast toen ze thuiskwamen van een avondje uit.

“Onze dochters kwamen ‘s nachts thuis met de fiets van een avondje uit en zagen dat de pony opeens erg mager stond. Dat was de afgelopen maanden niet zo, maar we dachten dat ze schijnzwanger was. Niet dus, want de pony-ezel was al geboren”, vertelt vader Bonamie. Toen ze het jonge dier eerst zagen, haalden ze er snel de dierenarts bij om de gezondheid te controleren.

Diezelfde dierenarts schrok zich net als de familie een hoedje, want hij had altijd verklaard dat de merrie en de ezel nooit voor een veulen zouden zorgen. “Daarom kwam het net zo onverwacht. Volgens hem zou er nooit wat gebeuren, maar toch, hij durft hier nu niks meer te voorspellen. We hadden al eens een koe die drie kalfjes droeg, dat kon hij ook niet verklaren.”

Het diertje heeft kenmerken van zowel de moeder, een pony, als de vader, een ezel. “De oren zijn nu al zo groot als die van haar moeder, en ze is nog maar twee dagen oud. Daarnaast zie je ook het kruis op de rug, dat de ezels ook hebben.”

Het veulen leeft nu verder met zeven andere pony’s en paarden op de boerderij, maar dochter Heleen Bonamie verhuis het misschien mee naar haar woning. “Ze heeft onlangs grond gekocht, met plaats voor een weide, en zou het misschien meenemen, maar van mij mag het ook gerust hier blijven hoor”, lacht de moeder van het gezin Bonamie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier