Zeilboot met drie opvarenden gered voor kust van Zeebrugge

Bron: Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst
Redactie KW

Zaterdagnamiddag rukte de Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst uit voor een zeilboot die water maakte. In de romp was een raam gesneuveld waarlangs de golven naar binnen sloegen. De drie opvarenden konden gered worden en verkeren in goede gezondheid.

De redders van de Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst kwamen zaterdagmiddag in actie. Om 14.44 uur werden ze opgeroepen voor een zeilboot (met Franse vlag) die water maakte, ongeveer 10 mijl voor de kust van Zeebrugge.

Na een kwartier waren de redders ter plaatse. De gangboord had al water geschept, maar de opvarenden konden snel geëvacueerd worden. In de droge kajuit van de reddingsboot konden ze de natte kledij uitdoen en op adem komen. Ze verkeren alledrie in goede gezondheid.

In de zeilboot bleek een raam in de romp te zijn gesneuveld, langs waar de golven binnen sloegen. Het gat werd zo goed mogelijk gedicht, waarna de pompen het waterniveau konden doen zakken. Waarna de boot naar Blankenberge gesleept werd.

Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst – VBZRhttps://www.facebook.com/VBZR.SAR/https://www.facebook.comFacebook1280

2020 08 22 Zorba 3 Mayday

Zaterdag 22/08/2020 Mayday Mayday Mayday!
Geen rustige dag voor onze redders vandaag. Om 14.44 werden ze dringend opgeroepen. Een zeilboot maakte water, ongeveer 10 mijl voor Zeebrugge. Ze vertrokken onmiddellijk en namen extra bergingspompen mee.
Na een kwartier waren de redders ter plaatse. Het bleek al snel dat dit geen ‘koud kunstje’ zou zijn. De waterlijn van de zeilboot lag meer dan halve meter dieper dan normaal en de gangboord schepte al water. De schipper van de Sterken Dries besliste om de opvarenden zo snel mogelijk te evacueren en aan boord van de Sterken Dries te nemen. Gelukkig waren ze alle drie in goede gezondheid. In de droge kajuit van de reddingsboot konden ze de natte kledij uitdoen en op adem komen.
Drie redders werden op de zeilboot afgezet met twee bergingspompen. Binnenin stonden ze tot aan de middel in het water. Geen tijd te verliezen! Er bleek een raam in de romp te zijn gesneuveld langs waar de golven binnen sloegen. Eerst werd dit gat zo goed mogelijk gedicht waarna de pompen het waterniveau in het yacht konden doen zakken.
Uiteindelijk was de situatie stabiel en kon de boot opgesleept worden naar Blankenberge. Een lange rit van meer dan twee uur in dit ruwe weer.
In Blankenberge werd het laatste water uit de boot gepompt en kon de bemanning van de zeilboot de kletsnatte inboedel beginnen opruimen en drogen. Ook de redders hadden nog het nodige opruimwerk. Rond 20u gingen de redders terug huiswaarts na een ‘bewogen’ middag.

Geplaatst door Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst – VBZR op Zaterdag 22 augustus 2020

video1.0https://www.facebook.com/VBZR.SAR/videos/290445832253133/500

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier