Zegen voor doven en slechthorenden: Oostende pakt uit met mondmaskers met venster

De stad Oostende voorziet nu ook in mondmaskers met een venster. © gf
Redactie KW

De stad Oostende pakt uit met een bijzonder initiatief: voortaan kan je er een mondmasker met een transparant venster aanvragen. Daarmee wil de Koningin der Badsteden tegemoet komen aan de noden van mensen voor wie non-verbale communicatie van groot belang is.

“Gewone mondmaskers nemen een belangrijk deel van de non-verbale en visuele communicatie weg”, klinkt het bij de stad Oostende. “Net deze non-verbale communicatie, mimiek en liplezen zijn erg belangrijk voor doven en slechthorenden om te kunnen communiceren. Ook mensen met autismespectrumstoornissen of het syndroom van Down hebben hier nood aan. Een transparant mondmasker vermindert voor hen het risico op uitsluiting en isolement.”

Gespecialiseerde vrijwilliger

Een vrijwilliger van de Oostendse mondmaskeractie maakt de maskers volgens de werkwijze van maakjemondmasker.be. Dit masker heeft in het midden een doorschijnende folie waardoor de mond en de gelaatsuitdrukking zichtbaar blijven. Het patroon werd afgestemd met de Belgische FOD Volksgezondheid, goedgekeurd door viroloog Marc Van Ranst en kwam tot stand met de steun van Doof Vlaanderen.

De stad Oostende coördineert het maken van de maskers en zorgt voor de juiste materialen, patronen en technieken. De stad voert bovendien een kwaliteitscontrole uit om na te gaan of de maskers volledig conform zijn aan de richtlijnen en dus de nodige bescherming bieden.

“Het vervaardigen van een venstermasker neemt meer tijd in beslag dan een gewoon mondmasker en vraagt ook wat meer handigheid”, vertelt schepen Bhatti, bevoegd voor Burgerzaken en Toegankelijkheid. “Gelukkig kunnen we een beroep doen op een vrijwilliger die zich hierin heeft gespecialiseerd. Dankzij deze vrijwilliger voorziet de stad Oostende vanaf maandag in deze maskers voor alle mensen die er nood aan hebben.”

Na gebruik kan je het venstermasker best wassen door het te koken in een pot die je enkel daarvoor gebruikt. Zelfs na een half uur koken, blijft de plasticfolie ongeschonden. Je voorkomt ademaanslag door de folie aan de binnenkant lichtjes in te wrijven met wat vloeibare zeep.


Hoe aanvragen?

Elke Oostendenaar die daar nood aan zou hebben, kan een mondmasker met transparant venster aanvragen voor zichzelf of voor andere inwoners van Oostende (vanaf 12 jaar) die op hetzelfde adres wonen. Doe dat bij voorkeur digitaal via https://www.oostende.be/aanvraag-mondmaskers-venster en hou alvast je rijksregisternummer klaar.

Heb je niet de mogelijkheid om je mondmasker digitaal aan te vragen? Dan kan je telefonisch terecht bij T 0800 1 8400 (optie 4). Opgelet: je kan slechts 1 mondmasker per rijksregisternummer aanvragen. Wie wil helpen met het maken van venstermaskers, kan ook terecht op hetzelfde telefoonnummer (0800 1 8400 – optie 3 voor de Sociale Noodlijn) of via deze link.

De medewerkers van de stad Oostende die mensen ontvangen aan de ingang van het stadhuis, zullen ook uitgerust worden met een venstermasker. Zo kunnen ze mensen die daar nood aan hebben, op de beste manier helpen. De loketten van het stadhuis, zoals de de dienst burgerzaken of de Wegwijzer, zijn volledig afgeschermd met plexiglas. Daar dragen de stadsmedewerkers geen mondmasker en is er dus geen probleem voor mensen met een auditieve beperking.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten