https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Zeescout Robbe (18) sterft veel te vroeg na dappere strijd tegen ziekte: “Een van de moedigste personen die we kennen”

© gf
© gf
Redactie KW

Amper 18 jaar jong werd Robbe Cambier uit Veurne, een erg geliefd leider bij zeescouts van De Panne. “Veel te vroeg nemen we afscheid van één van de moedigste personen die we kennen”, zeggen zijn makkers van de jeugdvereniging. De dappere Robbe, gekend voor zijn doorzettingsvermogen en ondernemingszin, streed lang tegen een verschrikkelijke ziekte en overleed dinsdag aan de gevolgen daarvan.

De verslagenheid bij Robbes familie, de zeescouts 15e FOS ‘t Kraaienest en zijn klasgenoten van het VTI in Veurne is enorm. De woorden op de rouwbrief van Robbe laten niemand onberoerd. Ze illustreren hoe Robbe was, een doorzetter en een doener. “Sommigen hebben honderd jaar nodig om een vol leven te leiden. Jij moest sprinten, net de 18 voorbij. Je was altijd blij er bij te zijn, op school, op de voetbal, bij vrienden, op de boerderij. Je wou rijden met de tractor op ’t gazon en de tarwestrobbel. Je bouwde je eigen parcourtjes met palletten en plankjes, op je fiets of skate erop en erover. De scouts was je laatste grote hobby, leren zeilen en bezig zijn met de jongeren.”

Steeds blijven vechten

“Je wilde zoveel voor hen betekenen maar tussendoor moest je steeds blijven vechten, duizenden kilometers gereden, soms zwijgen, soms honderduit praten over de snelle auto’s, de nieuwste snufjes op je gsm. Ik toonde je de buizerd op de weidepaal, je stak je oortjes weer in. FC kijken, farming simulator spelen of acid volgen. Je klaagde niet over je ziekte, maar ze was er in stilte, als een spatie tussen de woorden willen en leven. Je verlaat ons maar blijft bij ons in ons hart”, aldus de ijzingwekkende woorden ter nagedachtenis

Chill de gier

Bij de zeescouts was Robbe leider en had hij de welpennaam Chill, de gier die de jungle in het oog houdt. Die staat niet toevallig voor overzicht, behulpzaamheid en betrouwbaarheid. Robbe was ook een enorme doorzetter, die niet van opgeven wou weten ondanks zijn ziekte. “Graag hadden we nog zoveel scoutsmomenten beleefd en nog veel herinneringen gemaakt. Een topleider met zoveel motivatie, we gaan je missen! Veel te vroeg nemen we afscheid van één van de moedigste personen die we kennen. Slaapzacht Robbe, vaarwel Chill”, luidt de boodschap van de 15e FOS ‘t Kraaienest op hun Facebookpagina.

Uitvaart via livestream

Ook de burgemeester van De Panne, Bram Degrieck (Het Plan-B) heeft gereageerd. “Shine on, Chill. Bedankt voor wat je betekende voor mijn zonen en dochters. Je zal voor altijd in hun gedachten zijn. Eens scout, altijd scout. Mijn diepste deelneming aan je familie en makkers.” De uitvaart van Robbe vindt plaats in intieme kring op maandag 8 maart om 14 uur. De begrafenis is wel te volgen via livestream, op de website van Cornelis Uitvaartzorg . Nadien zal de urne van Robbe bijgezet worden in een urnenkelder op de begraafplaats van Veurne. (BB)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten