Zeekapitein Frederik maakt keramiek met een vleugje zeemanschap: “Ik draag de visserij in mijn hart”

“Ik zou het leuk vinden om eens in de Flair te komen, om de dames te charmeren”, vertelt Frederik Rappé.© WK
“Ik zou het leuk vinden om eens in de Flair te komen, om de dames te charmeren”, vertelt Frederik Rappé.© WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Als Frederik Rappé niet op zee zit, is de kans groot dat je hem thuis aantreft in zijn keramiekateliertje. Zijn werk is ook te koop. “Ik droom ervan om eens in de Flair te staan”, zegt de stoere zeebonk met de fijne vingers.

Frederik Rappé (45) groeide op in een vissersfamilie. Hij is kapitein in de sleepvaart. “Wij hadden vroeger een strandcabine en ik bouwde dan zandkastelen met mijn broers. Ook onze verjaardagsfeestjes vonden plaats op het strand, en als ik nu ergens op vakantie ga, zoek ik altijd het strand en de plaatselijke visserij op. Zelf ben ik erin geboren, dus het verhaal klopt. Ik draag de visserij in mijn hart.”

In zijn jongere jaren was Frederik actief in de zeevisserij. “Al van mijn zestiende zat ik op zee. Mijn ene broer is dan naar de baggervaart overgestapt, mijn oudste broer en ik belandden in de sleepvaart. Daardoor kan ik nu wat meer thuis bij mijn vrouw zijn”, vertelt hij. En er is ook meer tijd voor zijn tweede passie: keramiek met een vleugje zeemanschap. Dat is ook Frederiks slogan, en in zijn logo zit een ankertje verwerkt.

Keukengerei

“Mijn liefde voor de Noordzee en het maritieme kan ik nu ook kwijt in mijn keramiekwerk. Ik maak keukengerei – borden, kommetjes, koffielepels,… Mijn stijl is herkenbaar door de golvende lijn die overal in terugkomt. Een knipoog naar de zee”, aldus Frederik. Frederik brengt met zijn keramiek ook hulde aan zijn grootvader Oscar, wiens portret in zijn atelier hangt. “Hij zou trots op me zijn. Ook mijn vader en mijn ooms zaten allemaal in de visserij.”

Mannen en pottenbakken, dat doet ons denken aan Patrick Swayze in de romantische film Ghost . “Ik heb dat inderdaad al vaker moeten horen”, glimlacht Frederik. “Zelf kook ik ook erg graag. Een lekker bordje Noordzeevis sla ik nooit af, ik kan daar enorm van genieten. En ik hou ook van het dresseren. Een andere link met mijn job, is dat varen ook fijn werk is. Je moet er net zoals bij keramiekwerk geconcentreerd voor zijn en fijn kunnen manoeuvreren.”

Als hij niet op zijn boot zit, is Frederik in zijn atelier terug te vinden. “Keramiek maken is een tijdrovende bezigheid: elk werkje moet eerst twee, drie weken drogen en dan bij een temperatuur van bijna duizend graden dertig uur in een oven. Ik ben hier bijna alle dagen bezig.”

Een kapitein die potten draait, dat verwacht je niet, hé?

Frederiks werk werd ondertussen al opgenomen op de website van Atelier in Beeld, en hij droomt ervan om het label 100% West-Vlaams te krijgen. “Ik zou het ook leuk vinden om eens in de Flair te komen. Om de dames te charmeren, want een kapitein die potten draait, dat verwacht je niet, hé? Die ruwe zeemanswereld, dat gaat daar op het eerste gezicht niet mee samen. Maar ik krijg er als stoere zeebonk enorm veel voldoening van”, knipoogt Frederik.

Zijn atelier stelt hij graag open zodat iedereen zijn ambacht kan aanschouwen. De shop en atelier in de Oudengemse Laan 11 zijn te bezoeken op afspraak. Je kan Frederik bereiken op het nummer 0486 57 58 65 of via atelierkeramiek8370@gmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier