Zeehondenhoeders krijgen officiële vrijwilligerbadge

Schepen voor Mens en Milieu Silke Beirens (midden) overhandigt de vrijwilligerbadge aan Inge Debruycker (links) en Colette De Meyer (rechts), de twee dames die aan de basis liggen van dit diervriendelijk burgerinitiatief. © ML
Redactie KW

De zonnende zeehonden blijven een toeristische hotspot op het zomerse Oostendse strand. Hun rust wordt gegarandeerd door een groeiende groep vrijwillige hoeders. Een burgerinitiatief dat op veel sympathie kan rekenen.

Ondanks de drukte omwille van het mooie weer zijn de zeehonden zeker van hun rustig stukje strand tussen eb en vloed in de luwte van de intens bewandelde strekdam onder het waakzame oog van de strandhoeders.

Ondertussen zijn er al 16 vrijwilligers die een oogje in het zeil houden en waken over het rustcomfort van de gewone en grijze zeehonden, die zich ondertussen al met 13 hebben aangemeld. “Natuurlijk komen ze niet allemaal tegelijk”, zegt Inge Debruycker, hoedster van het eerste uur. Maar soms tellen we toch tot vijf exemplaren in een keer. Vooral ‘s morgens vroeg zijn ze te zien en bij ebstroom.”

Ondertussen zorgden de hoeders met goedkeuring van de stad voor een niet-storende afbakening van het rustgebied met houten paaltjes en een lint.

Op hun vraag zorgde Silke Beirens, schepen voor Mens en Milieu voor legitieme vrijwilligerpasjes voor de hoeders. “De zeehonden komen al enkele jaren aan wal in Oostende, maar we zien ze nu inderdaad veel meer dan de voorbije jaren. De rust tijdens de lockdown heeft daar onder meer voor gezorgd. We zetten als stad volop in op communicatie en sensibilisering, onder andere via de aanwezigheid van de cabine van het Marien Ecologisch Centrum (MEC) op het Klein Strand.”, vertelt schepen Beirens.

“Ook de strandpolitie houdt een oogje in het zeil en we ondersteunen tevens het burgerinitiatief van de ‘zeehondenhoeders’ waar mogelijk. Die hebben nu ook een officiële vrijwilligersbadge van de stad gekregen, net zoals we dat ook al deden met de Zoroos en de Poezendames. Als lokale bestuur kun je op verschillende manieren omgaan met een burgerinitiatief, hier was het snel duidelijk dat we elkaar – mits duidelijke afspraken – konden versterken.”

ML

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier