Zeebrugse pastoor die transmigranten helpt, krijgt titel Ambassadeur voor de Vrede

Priester Fernand Maréchal aan de Sint-Donaaskerk in Zeebrugge. © Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

De Zeebrugse pastoor Fernand Maréchal en zijn groep vrijwilligers hebben de titel Ambassadeur voor de Vrede 2021 gekregen van Pax Christi Vlaanderen. Al zes jaar geven Maréchal en zijn vrijwilligers transmigranten eten, drinken en een opvangplek, onder meer in de kerk van Zeebrugge.

Elk jaar gaat Pax Christi Vlaanderen op zoek naar Ambassadeurs voor de Vrede. De christelijk geïnspireerde vredesbeweging wil zo personen en organisaties in Vlaanderen en Brussel bedanken voor hun inzet voor vrede, verbondenheid en mensenrechten.

Dit jaar is de keuze gevallen op de Zeebrugse priester Fernand Maréchal en zijn groep vrijwilligers en Herman Van Goethem, rector van de Universiteit Antwerpen en oud-curator en conservator van de Dossinkazerne, het museum ter herdenking van de holocaust in Mechelen.

Zorg dragen voor kwetsbaren

Al sinds 2015 vangt priester Maréchal (73- samen met zijn vrijwilligersploeg transmigranten op die vanuit Zeebrugge willen doorreizen naar het Verenigd Koninkrijk. Dat doet hij met eten, drinken, adminstratieve hulp en een opvangplek tijdens de winternachten, onder meer in de Sint-Donaasker. De transmigranten vragen geen asiel aan in ons land en hebben officieel geen ‘recht’ op hulp. “De inzet van Fernand Maréchal beklemtoont het recht op leven en op een menswaardige behandeling, los van welk wettelijk statuut dan ook”, duidt Pax Christi de keuze voor de priester.

Zelf vindt priester Fernand zijn inzet bijna een evidentie. “Zorg dragen voor kwetsbare mensen zonder onderscheid van ras, cultuur of religie is essentieel voor een vredevolle samenleving”, zegt hij. “Deze prijs is zeker een hart onder de riem om verder te doen en kwetsbaren van overal, ook van Zeebrugge, te ondersteunen. Zolang we het aankunnen, doen we gewoon door.”

Maréchal en Van Goethem zullen op 7 december, in de week van de Internationale Dag van de Mensenrechten en uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede, gehuldigd worden in het Gentse vormingscentrum Guislain.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier