Enkele jaren geleden nam het cruisetoerisme stevig toe in de haven van Zeebrugge, van 111 in 2015 tot ongeveer 145 cruises de voorbije jaren. Met 142 schepen dit jaar blijft het aantal cruises ongeveer gelijk. Die brengen samen ongeveer 400.000 passagiers naar Zeebrugge.

Maar voor volgend jaar staan er al 153 cruiseschepen ingepland, wat opnieuw een record zou zijn voor Zeebrugge. Ook 2020 belooft een goed jaar te worden met nu al 103 schepen op het programma.

Nog belangrijker is dat Zeebrugge ook vaker het vertrek- en eindpunt is van een cruisevakantie. In 2018 waren er vier zo'n "full turnarounds", volgend jaar zijn er momenteel zeven gepland. Dit gaat over kleinere schepen met een capaciteit van 400 mensen, voornamelijk een Belgisch bronpubliek.

De rederijen MSC en Costa tonen ook interesse voor "partial turnarounds", dat zijn gedeeltelijke inschepingen waarbij 50 tot 150 passagiers kunnen inschepen op een reeds lopende cruisereis.

Niet enkel goed voor haven, ook voor toerisme in regio

Die "turnarounds" zijn niet enkel goed voor de haven op zich, maar ook voor het toerisme in de regio. Reizigers die in Zeebrugge inschepen, overnachten vaak al de nacht of enkele dagen vooraf in de regio, zoals in Brugge. Ook achteraf blijven passagiers vaak nog een dagje hangen.

De regio wordt ook vanuit Zeebrugge gepromoot. Provinciebedrijf Westtoer maakte een folder en promofilmpje die acht West-Vlaamse steden, zoals Veurne, Ieper, Damme en Kortrijk in de kijker zetten en passagiers moeten aanzetten om het hinterland te ontdekken. Ook de Atlantic Wall in Oostende en het Zwin in Knokke-Heist worden aangeboden.

"We moeten ervoor zorgen dat de cruiseschiptoeristen ook in de provincie West-Vlaanderen blijven en zo een meerwaarde zijn", aldus Kurt Himpe. Gedeputeerde van Toerisme Franky De Block (sp.a) is ervan overtuigd dat de nieuwe ABC-cruiseterminal een katalysator is en verder zal zijn voor het cruisetoerisme in Zeebrugge.

(Belga)

Enkele jaren geleden nam het cruisetoerisme stevig toe in de haven van Zeebrugge, van 111 in 2015 tot ongeveer 145 cruises de voorbije jaren. Met 142 schepen dit jaar blijft het aantal cruises ongeveer gelijk. Die brengen samen ongeveer 400.000 passagiers naar Zeebrugge. Maar voor volgend jaar staan er al 153 cruiseschepen ingepland, wat opnieuw een record zou zijn voor Zeebrugge. Ook 2020 belooft een goed jaar te worden met nu al 103 schepen op het programma. Nog belangrijker is dat Zeebrugge ook vaker het vertrek- en eindpunt is van een cruisevakantie. In 2018 waren er vier zo'n "full turnarounds", volgend jaar zijn er momenteel zeven gepland. Dit gaat over kleinere schepen met een capaciteit van 400 mensen, voornamelijk een Belgisch bronpubliek. De rederijen MSC en Costa tonen ook interesse voor "partial turnarounds", dat zijn gedeeltelijke inschepingen waarbij 50 tot 150 passagiers kunnen inschepen op een reeds lopende cruisereis.Die "turnarounds" zijn niet enkel goed voor de haven op zich, maar ook voor het toerisme in de regio. Reizigers die in Zeebrugge inschepen, overnachten vaak al de nacht of enkele dagen vooraf in de regio, zoals in Brugge. Ook achteraf blijven passagiers vaak nog een dagje hangen. De regio wordt ook vanuit Zeebrugge gepromoot. Provinciebedrijf Westtoer maakte een folder en promofilmpje die acht West-Vlaamse steden, zoals Veurne, Ieper, Damme en Kortrijk in de kijker zetten en passagiers moeten aanzetten om het hinterland te ontdekken. Ook de Atlantic Wall in Oostende en het Zwin in Knokke-Heist worden aangeboden. "We moeten ervoor zorgen dat de cruiseschiptoeristen ook in de provincie West-Vlaanderen blijven en zo een meerwaarde zijn", aldus Kurt Himpe. Gedeputeerde van Toerisme Franky De Block (sp.a) is ervan overtuigd dat de nieuwe ABC-cruiseterminal een katalysator is en verder zal zijn voor het cruisetoerisme in Zeebrugge.(Belga)