https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Zeebrugge krijgt Blue Flag kwaliteitslabel voor toegankelijkheid

Het was de Brugse schepen Minou Eqsuenet die de blauwe vlag voor Zeebrugge mocht hijsen.© SR
Het was de Brugse schepen Minou Eqsuenet die de blauwe vlag voor Zeebrugge mocht hijsen.© SR
Stefaan Reuse
Stefaan Reuse Medewerker KW

Op het strand van Zeebrugge werden zaterdagnamiddag vier blauwe vlaggen gehesen. Ze werden toegekend aan twintig kuststranden, elf zwemvijvers en acht jachthavens. De vlaggen staan voor een goeie waterkwaliteit, een goeie toegankelijkheid en veiligheid.

Het Blue Flag-label is een kwaliteitslabel voor stranden, zwemvijvers en jachthavens dat wordt toegekend op basis van onder meer duurzaamheid, waterkwaliteit en veiligheid. Zo garandeert een blauwe vlag zaken als kwaliteitsvol zwemwater, gescheiden afvalsortering, een EHBO-post, de aanwezigheid van redders of schone toiletten.

Dit jaar zet Blue Flag het aspect ‘toegankelijkheid’ extra in de verf. Op een Blue Flag-locatie vinden mensen met een handicap zo verschillende faciliteiten, zoals een aangepaste strandrolstoel, een voorbehouden parkeerplaats, een toegankelijk toilet, toegankelijke steigers en stranden.

De blauwe vlaggen zijn al te vinden in 47 verschillende landen, goed voor 4.671 vlaggen. Het was de Brugse schepen Minou Eqsuenet die de blauwe vlag voor Zeebrugge mocht hijsen.

Strandrolstoelen

In Zeebrugge zijn ze intussen al jaren actie met Zon Zee Zorgeloos waarbij personen met een beperking in grote strandrolstoelen tot bij de zee kunnen gebracht worden. Er is een verhard pad voorzien tot aan het zeewater. Verder is er ook aandacht voor toiletten die toegankelijk zijn voor mensen met een beperking.

De blauwe vlaggen worden jaarlijks toegekend door GoodPlanet Belgium in samenwerking met Toerisme Vlaanderen en Aquafin. Samen met de Brugse schepen mochten vertegenwoordigers van Vlaams Minister Demir, de gemeente Hoogstraten en van de jachthaven Kempisch Dok in Antwerpen de vlaggen hijsen.

Gedeputeerde Sabine Lahaye is er van overtuigd dat de kust de komende maanden terug een populaire bestemming zal zijn. Zij wees op het grote gebruik van de strandrolstoelen in een aantal badplaatsen.

(Belga/SR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.