Zeebrugge is klaar voor ‘no deal’ Brexit

Stefan Vankerkhoven

Zeebrugge is klaar voor een ‘no deal’ Brexit. Dat verklaarde de Brugse burgemeester en havenvoorzitter Dirk De fauw (CD&V) tijdens de gemeenteraad maandagavond. Bij grote vrachtwagenfiles zal de N31 tussen Lissewege en Zeebrugge afgesloten worden.

Vier Brugse gemeenteraadsleden opperden hun bezorgdheid voor de regionale gevolgen van de nakende Brexit : Olivier Strubbe (Groen), Jasper Pillen (Open VLD), Pol Van Den Driessche (N-VA) en Stefaan Sintobin (VB). Dagelijks arriveren immers 5000 à 7000 vrachtwagens in de haven. De helft ervan hebben Groot-Brittannië als bestemming.

RX/Sea Port

Het gevaar dat de toegangswegen naar de haven dichtslibben is reëel. Volgens burgemeester Dirk De fauw zijn haven en politie voorbereid: al een jaar lang is gewerkt aan een plan voor het worst case scenario – een ‘no deal’ Brexit: “De nieuwe vennootschap RX/Sea Port reikt alle logistieke bedrijven pasklare documenten aan.

“Enkel de zelfstandige chauffeurs die occasioneel naar Zeebrugge komen en niet over de vereiste papieren beschikken, zouden voor extra lang oponthoud kunnen zorgen. De leuze is ‘keep on rolling’, zij zullen teruggestuurd worden. Langs de autowegen zullen elektronische borden staan met de boodschap ‘stop here’. We willen dat de wachttijden zich beperken tot enkele uren. Dagen parkeren in Zeebrugge kan en mag niet. Hoogstens een nachtje”, aldus de burgemeester.

Stockageruimte

Uit de provinciale en nationale Brexit-plannen blijkt dat er meer problemen verwacht worden aan de grensovergangen met Frankrijk dan in Zeebrugge. Er zijn zelfs stockageruimtes voorzien op de Heizel in Brussel en aan Flanders Expo in Gent. Zeebrugge heeft in de achterhaven en langs de Westelijke Strekdam extra plaats voor 1700 trailers, een verharde parking met sanitair en afvalverwerking ingericht. Op de invalswegen naar Zeebrugge zullen 200 politiemensen klaar staan om problemen op te lossen, vijftig van die agenten maken deel uit van de Brugse lokale politie.

In de haven zelf geldt de regel ‘no booking, no entry’. “De meeste truckers zetten hun trailer af, het merendeel van de trafieken zijn onbegeleide vrachten”, aldus Dirk De fauw. Vanaf 31 december om 14 uur wordt een coördinatiecentrum permanent bewaakt. “We stellen nu al een toestroom van extra transporteurs vast”, zegt de Brugse burgemeester.

Afsluiten N31

Als teveel vrachtwagens aanschuiven op de N31 tussen Brugge en Zeebrugge, zal die vanaf Lissewege afgesloten worden. “Twee bewonersbieven stellen de inwoners van Lissewege, Dudzele en Zwankendamme op de hoogte van die maatregel, met bewegwijzjering om om te rijden. Er zal een snelheidsbeperking en inhaalverbod voor vrachtwagens gelden”, aldus Dirk De fauw.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.