Zedelgemse Fietsbieb vindt nieuw onderkomen op domein Groenhove

De Fietsbieb zit sinds kort op domein Groenhove langs de Ruddervoordsestraat. Op de foto enkele ontleners en rechts op de foto fietshersteller Ludo Bes, coördinator Marc Vermeulen, aankoper Hugo Vanroose en voorzitter Wouter Vlaemynck van Beweging.net. © foto BC

De Fietsbieb van Beweging.net Zedelgem is verhuisd. Nadat de Fietsbieb noodgedwongen moest verhuizen uit de oude CM-kantoren in Loppem, hielp het gemeentebestuur van Zedelgem zoeken naar een nieuwe locatie. “Vanaf nu vind je ons op het domein Groenhove in de Ruddervoordsestraat”, is voorzitter van Beweging.net Wouter Vlaemynck tevreden.

Beweging.net Zedelgem opende de Fietsbieb eind april 2018 in de oude CM-kantoren in Loppem. “Maar in maart van dit jaar zaten we met een groot probleem”, begint voorzitter Wouter Vlaemynck. “De CM verkocht het gebouw, waardoor wij op zoek moesten naar een nieuwe locatie. Het gemeentebestuur hielp zoeken naar een nieuwe locatie voor dit mooie initiatief en vond die op domein Groenhove, langs de Ruddervoordsestraat in Zedelgem.”

De voorzitter, en met hem alle medewerkers van de Fietsbieb, zijn heel tevreden met deze nieuwe locatie. “De lokalen waar wij nu de Fietsbieb hebben ondergebracht, werden vroeger gebruikt als lokalen voor de Chiro van De Leeuw. Maar die Chiro bestaat ondertussen al enkele jaren niet meer. De lokalen stonden leeg en nu vullen wij die op met onze meer dan 60 fietsen.”

Het project waarvoor Beweging.net fietsen verhuurt, is een echt succes. “We hadden gehoopt om na een jaar tijd een 50-tal mensen te hebben die gebruik maakten van onze dienst, maar dat aantal hebben we ruimschoots overschreden. Ondertussen hebben we zelfs al 115 mensen die kinderfietsen bij ons ontlenen, dat zijn de enige fietsen die wij in ons aanbod hebben.”

“Fietsen kunnen gehuurd worden voor 20 euro per jaar en in dat jaar kunnen fietsen ook ingeruild worden voor een andere fiets. Want zoals we allemaal weten, is een kinderfiets snel te klein én willen kinderen altijd een fiets die zo groot mogelijk is, maar het is toch ook altijd heel belangrijk dat kinderen met hun voeten de grond kunnen raken op hun fiets”, vervolgt Hugo Vanroose. Hij staat in voor de aankoop van fietsen. “Mijn budget is 35 euro per fiets en ik zoek fietsen op tweedehandssites, maar ook op Facebook. Wie trouwens een fiets schenkt aan de Fietsbieb, hoeft een jaar lang geen lidgeld te betalen.”

Geoliede tandem

De Fietsbieb wordt gerund door een geoliede tandem. Naast voorzitter Wouter Vlaemynck en aankoper Hugo Vanroose zijn ook Ludo Bes, Marc Vermeulen, Dirk Vandenberghe en Christiane Saelens actief in de Fietsbieb. “Ludo herstelt de fietsen, Marc is onze coördinator en Dirk en Christiane ondersteunen de logistiek”, legt Wouter Vlaemynck voorts uit.

“Hoe we het succes van onze Fietsbieb verklaren? Wat initieel startte als een project voor minderbedeelden is ondertussen uitgebreid naar een veel breder publiek. We varen mee op de trend van de deeleconomie. West-Vlaanderen heeft trouwens inmiddels al 23 Fietsbiebs en we zijn daarmee koploper. De provincie Antwerpen heeft 10 Fietsbiebs en Limburg heeft er zeven.”

De Fietsbieb is nog op zoek naar vrijwilligers die een handje willen komen helpen. Zij kunnen contact opnemen met Wouter Vlaemynck via wouter_vlaemynck@yahoo.com of 0476 48 97 35. De Fietsbieb is open iedere tweede woensdag van de maand tussen 16 en 18 uur en op de laatste zaterdag van de maand tussen 9.30 en 11.30 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier