Zedelgems model Pieter-Jan (15) droomt van New York

Pieter-Jan Desmedt deed de voorbije vier jaar al heel wat professionele fotoshoots. Het leverde hem een contract bij een Nederlands modellenbureau op. © gf

Het was een fotograaf die in het kapsalon van zijn mama foto’s kwam nemen voor kapselboeken, die Pieter-Jan Desmedt (15) vier jaar geleden aanmoedigde om het te proberen als model. “Nog elke dag sta ik ervan versteld wat er op mij afkomt. Lotus, Tommy Hilfiger, Scapa… Ik heb al prachtige dingen mogen doen. Maar ik ben nuchter en realistisch. Morgen kan het voorbij zijn, dus ik geniet er ten volle van.”

Pieter-Jan (15) is de zoon van Henk Desmedt en Cynthia Devriendt. Zij baat het kapsalon O De Vie uit langs de Loppemstraat in Zedelgem. En net daar lag het begin van de modellencarrière van zoon Pieter-Jan. “Een fotograaf die foto’s komt nemen voor kapselboeken, zette Pieter-Jan vier jaar geleden ook zelf eens voor de lens. Hij zag meteen potentieel in Pieter-Jan en moedigde hem aan om het te proberen als model. Hij hielp ons de goeie weg op en een week later had Pieter-Jan al zijn eerste opdracht beet”, begint mama Cynthia.

Specifieke blik

En sindsdien is het niet meer gestopt. Bel & Bo, A. S. Adventure, Bobbejaanland, Tommy Hilfiger, Scapa.. Pieter-Jan stond al voor de camera voor al die merken en werkte ook al mee aan verschillende promofilmpjes. “Wij staan er nog steeds versteld van wat er allemaal op Pieter-Jan afkomt en hoe groot de vraag blijft naar hem. Nochtans vind ik persoonlijk niet dat Pieter-Jan er beter uitziet dan zijn vrienden of andere jongens. Al moet ik wel toegeven dat hij er inderdaad uitspringt op foto’s.”

Ook Pieter-Jan is bescheiden over zijn looks en ziet zichzelf zeker niet als bovengemiddeld knap. “Integendeel zelfs. Ik vind mijzelf niet mooier dan iemand anders, maar blijkbaar vinden mijn opdrachtgevers dat ik goed op beeld plak en dat ik een specifieke blik heb waar ze alle kanten mee uit kunnen. Een van mijn grote sterktes is ook dat ik veel stijlen aankan. Ik ben ook altijd zeer rustig en doe wat er van mij gevraagd wordt.”

Modellencontract

Pieter-Jan en zijn ouders zijn heel nuchter en beseffen dat het morgen allemaal gedaan kan zijn, dus pikt Pieter-Jan al die mooie modellenopdrachten maar al te graag mee. “Ik ben 15 jaar en de modellenwereld voor die leeftijd is heel klein. Ik pas nog net in de grootste kindermaat, dus mijn toekomst als model is helemaal niet verzekerd. Word ik straks nog gevraagd als jongvolwassene? Ik weet het niet. Al heb ik wel al model gestaan om kledij voor volwassenen te showen. Dan zie ik er op die foto’s plots iets volwassener uit”, lacht Pieter-Jan.

Of hij het niet erg vindt om gefotoshopt te worden? “Wel neen, ik ben zelfs telkens benieuwd hoe ik er uit zal zien. De ene keer heb ik meer sproetjes, de andere keer helemaal gene en een enkele keer hebben ze mijn haar zelfs ros gemaakt.” Zo pas kreeg Pieter-Jan ook een modellencontract aangeboden bij APL Model Management uit Amsterdam. “Zij kwamen me op het spoor via mijn Instagramaccount. Ik heb 16.300 volgers en dat opent deuren. Zo krijg ik bijvoorbeeld dikwijls kleding opgestuurd om dan te showen op mijn Instagrampagina.”

Al houdt mama Cynthia wel nauwlettend een oogje in het zeil. “Sommige reacties bij foto’s op Instagram zijn er echt over. Die mensen blokkeer ik dan. Ik wil niet dat er van onze zoon gevraagd wordt om bijvoorbeeld met minder kleren aan te poseren.”

Pieter-Jan is derdejaarsstudent aan het Sint-Lodewijkscollege in Brugge. Hij volgt er de richting economie-wiskunde. “Het gebeurt wel eens dat er modellenopdrachten vallen binnen de schooluren en dan moet ik toestemming vragen op school. Gelukkig stelt de school zich flexibel op.”

Het jonge model wordt altijd vergezeld door een van zijn ouders als hij een opdracht heeft. “Ik heb heel weinig opdrachten bij de deur. Meestal moet ik naar Antwerpen of Amsterdam. Ik ben bijvoorbeeld ook al naar Parijs geweest voor kledingketen Mango.”

Maar hij ging ook al verder dan Parijs. “Voor een Turkse hotelketen mocht ik naar Turkije. Samen met mijn ouders mocht ik daar dan ook vijf dagen verblijven. En de mooiste campagne was ongetwijfeld die voor koekjesbedrijf Lotus. Hiervoor mocht ik enkele dagen naar Gran Canaria. In een soort oerwoudsetting waarvoor ze ook nog eens vrachtwagens vol planten en bomen aanleverden, nam ik met nog enkele andere kinderen een reclamespot op voor de bekende Dinosauruskoekjes. Tijdens die opnames moesten we ook in die koekjes bijten. Dat moest dan zoveel keer opnieuw gedaan worden dat we op den duur die koekjes niet meer konden opeten, maar achter ons gooiden.” (lacht) “Het was absoluut een fantastische belevenis om met zo’n professioneel team te mogen werken.”

En anders? Piloot!

Pieter-Jan is er zich van bewust dat het vandaag op morgen gedaan kan zijn, dus geniet hij er met volle teugen van. “De enige Vlaming die ik ken die het als kindmodel maakte en nu nog altijd model is, is Cesar Casier. Dus ik maak me geen illusies. Al hoop ik natuurlijk dat het nog lang mag blijven duren, want ik doe het enorm graag. En als ik luidop mag dromen, dan ga ik over enkele jaren naar New York en probeer ik er carrière te maken als model. Of ik ook al een plan B klaar heb? Ja, als het niet lukt als model, probeer ik het als piloot!”