Zedelgems gemeentehuis geëvacueerd, gasgeur blijkt vals alarm

De brandweerploegen en Brugge en Oostkamp kwamen ter plaatse, maar paniek was niet nodig. © foto HV
Redactie KW

Nadat het personeel van het administratief centrum een nadrukkelijke gasgeur waarnam tijdens de middagpauze, ontruimden de hulpdiensten omstreeks 13.15 uur veiligheidshalve het volledige gebouw.

Brandweerploegen van Oostkamp en Brugge snelden in geen tijd ter plaatse en maten samen met een interventieploeg van gasnetbeheerder Fluvius de aanwezige gasconcentratie. Met detectieapparatuur kwamen ze op het spoor dat de ophoping het sterkst was in de kelderverdieping in het algemeen, en de afvoerdeksels naar de riolering in het bijzonder. Loos alarm, zo bleek.

Geen explosiegevaar

“Er is weliswaar gasvorming ontstaan, maar er is in dit geval geen kans op explosie- of brandgevaar”, besloot brandweerluitenant Van Loo. “Wanneer na een droge periode organisch materiaal, zoals rottende bladeren in het riool, door regenwater beroerd worden, kan waterstofsulfide ontstaan. Nadat de deuren van het gemeentehuis een uur geopend waren, was de sterk ruikende geur vervlogen en namen we geen concentratie meer waar.”

Ruim een uur later kon alle medewerkers vanuit de nabijgelegen Sint-Laurentiuskerk terugkeren – weliswaar in de gietende regen – en konden ook de burgemeester en schepenen hun gepland schepencollege voortzetten.

(Hendrik Verplancke)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier