Zedelgem weigert opnieuw vergunning windmolens

Frauke Breekelmans en Martine De Meester van Groen Zedelgem bij de stedenbouwkundige vergunning voor de bouw van de twee betwiste windturbines. © HV
Redactie KW

De vergunning van de Vlaamse overheid voor de bouw van twee windturbines op het knooppunt van de E40 en de E403, stuit op negatief advies van de gemeente Zedelgem. Het bestuur ziet geen draagvlak. “Er wordt tijd verloren om de omslag te maken naar hernieuwbare energie”, stelden Groen en sp.a daarentegen tijdens de gemeenteraad.

In 2003 vroeg Aspiravi, een projectontwikkelaar voor hernieuwbare energie, een eerste keer bij de Vlaamse Regering een vergunning aan om windturbines in en rond het Oostkamps klaverblad te mogen plaatsen. De schepencolleges van Oostkamp en Zedelgem beslisten andermaal om beroep tegen de meest recente vergunning aan te tekenen. Volgens hen zou er onvoldoende draagvlak zijn bij de inwoners van beide gemeenten. In Oostkamp vreest Buurtcomité ‘Gezonde Klaver’ voor de leefbaarheid van buurtbewoners, de denkgroep ‘groene en hernieuwbare energie’ is dan weer pro groene stroom.

Steekspel rond vergunnigen

Tijdens de jongste zitting van de Zedelgemse gemeenteraad kaartte de Groen-fractie het jarenlange steekspel van toekenning van vergunningen en het beroep ertegen aan. “Ook de bouw van deze vier windmolens moet inzake milieu-overlast aan strenge wettelijke normen voldoen opdat alle mogelijke nadelen tot een minimum beperkt worden”, stelde fractieleidster Martine De Meester.

Uiteraard willen we dat de gemeenten goed onderhandelen met aanvragers, maar telkens opnieuw de stedenbouwkundige vergunning aanvechten is buiten proportie. Aspiravi kreeg al een definitieve milieuvergunning voor twee van de vier turbines. De bevolking sensibiliseren is net een taak van gemeenten door campagnes en denkavonden te organiseren.”

Zowel met buurtcomités als de projectontwikkelaars moeten we onderzoeken waar mogelijke turbines kunnen ingeplant worden

Bevoegde schepen Arnold Naessens oppert dat een werkgroep van acht West-Vlaamse gemeenten, waaronder Zedelgem, het draagvlak voor windenergie tracht te creëren. “Zowel met buurtcomités als de projectontwikkelaars moeten we onderzoeken waar mogelijke turbines kunnen ingeplant worden. De intergemeentelijke gesprekken daarover moeten binnenkort starten. Sedert de eerste vergunningsaanvraag zijn in Oostkamp een aantal wijken bijgekomen die mogelijk hinder kunnen ondervinden. Windmolens zijn voor Aspiravi vooral een commercieel gegeven, waarbij zij afwijzen om er veel partijen bij te betrekken. Dien dit dossier vandaag opnieuw in met meer overleg. Dan wordt dit een totaal ander verhaal.

Politieke moed

Voor Groen is het klaverblad de meest geschikte locatie in de regio voor windturbines. Het knooppunt van twee snelwegen heeft er immers al het landschap aangetast. Een visie waar ook sp.a zich volmondig bij aansluit. “Het is niet de bedoeling om onze streek vol te zetten met windmolens. Er is een mix nodig van onder meer zonne-energie en warmtenetten. Elke gemeente moet zijn steentje bijdragen in het verhaal: vijf seconden politieke moed om ja te zeggen tegen deze windturbines zou een mooie start kunnen zijn“, aldus Martine De Meester. (HV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier