Zedelgem maakt zich op om te vaccineren

Archieffoto van voor de coronacrisis.© (Foto HV)
Archieffoto van voor de coronacrisis.© (Foto HV)
Redactie KW

Tegen de klok en volgens precieze richtlijnen bouwt het gemeentebestuur een sporthal van De Groene Meersen om tot vaccinatiecentrum. Waar, wanneer en hoe de inwoners van Zedelgem en Jabbeke er hun coronaprik zullen krijgen werd op de jongste gemeenteraad duidelijk.

Verplicht zijn de coronavaccins niet, waardoor de gemeenten sterk inzetten op sensibiliseren. “Via een brochure zowel aan huis als digitaal, tot de gebruikelijke sociale media”, verduidelijkte Algemeen Directeur Sabine Vermeire. “Ons meest gericht contact wordt ons callcenter, via het gekende onthaalnummer van Zedelgem. Vanuit de Vlaamse overheid zal wie gevaccineerd mag worden een brief ontvangen. Daarin staat een link waarmee je online de afspraak kan bevestigen of wijzigen. Met ons callcenter staan we onze inwoners bij met de nodige problemen of vragen.”

De federale en Vlaamse overheid staan in voor levering van de vaccins en alle materiaal om te koelen en in te enten. Het medische luik neemt de huisartsenkring van Brugge en omstreken (HABO) voor haar rekening. De gemeenten zorgen op hun beurt voor alle infrastructuur en zullen ook coördineren wie om medische redenen een thuisvaccinatie nodig heeft. “Momenteel zijn wij volop de hal aan het inrichten, en de werking erin aan het uitstippelen. Gescheiden looplijnen en afstand houden, beveiliging, informatieschermen: aan tal van normen moeten we voldoen om niets aan het toeval over te laten. Zelfs risico-analyse door politie en brandweer laten we uitvoeren. Zowel vrijwilligers – registreren kan op ‘www.helpdehelpers.be’ – als gemeentepersoneel zullen gescreend worden.”

In De Groene Meersen zal gestart worden met twee van de vier vaccinatielijnen, waardoor 50 mensen per uur hun vaccin kunnen krijgen. Vier stappen zal je doorlopen eer je ingeënt naar buiten kan wandelen: vanaf het onthaal wandel je naar de medische screening. Vervolgens krijg je de eerste, of de vereiste tweede prik, waarna je nog een kwartier moet blijven wachten. Hoeveel vaccins, hoe snel die zullen geleverd worden, en wanneer ze per dag zullen toegediend worden, blijft nog onzeker. Maar de strikte timing is er wel: op 15 februari moeten de centra stand-by staan. Vanaf dan begint de inenting van 65-plussers en 45-plussers met onderliggende gezondheidsproblemen.

Voor alle sporters die door een geldend verbod en nu ook door de vaccinatie niet meer indoor in De Groene Meersen terecht kunnen, zal de gemeente voorzien in buitenruimte, een aanbod in sporthal twee of in het Provinciaal Opleidingscentrum (POV). Onder meer alle cultuurvoorstellingen en zwemlessen zijn in de Meersen geannuleerd, maar de speelpleinwerking zal er blijven doorgaan, de bibliotheek blijft toegankelijk en ook baantjeszwemmers blijven welkom.

“We krijgen dagelijks nieuwe informatie van hogerhand, en doen daarmee steeds verder. Het gaat allemaal heel snel. Het meest positieve scenario om alle vaccinaties rond te hebben is volgens de Vlaamse overheid in juli, anders eind oktober.” Een logistieke uitdaging tegen de klok.

(HV)