Zebrapad in de regenboogkleuren in Moorsele tegen onbegrip, afwijzing en vooroordelen

© foto SLW
Redactie KW

Het eerste regenboogzebrapad in de gemeente werd op maandagmorgen geschilderd in de Sint-Jansstraat. In het centrum van Moorsele. Het initiatief kadert in het actieplan ‘Wevelgem in Kleur 2020-2022’.

Op 17 mei is het de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie. “Een ideale aanleiding om het eerste regenboogzebrapad aan te leggen in onze gemeente”, aldus schepen van Gelijke Kansenbeleid Bas Surmont (CD&V). “De komende jaren komt er in elke deelgemeente een regenboogzebrapad.”

Wevelgem in kleur 20-22

Het eerste regenboogzebrapad ligt in de Sint-Jansstraat in Moorsele. Op die manier worden twee wandelpaadjes op een veilige en tegelijk kleurrijke manier met elkaar verbonden. Het is een van de acties uit het actieplan ‘Wevelgem in Kleur 2020-2022’. “Samen met de ambtenaar wilden we iets meer doen rond de bevoegdheid ‘gelijke kansen”, vervolgt schepen Surmont. “Daartoe werkten we een actieplan uit voor de komende drie jaar. Belangrijk hierbij is sensibilisering en we dachten erover na hoe we dat in het straatbeeld konden brengen. Velen vechten vaak nog dagelijks tegen onbegrip, afwijzing of vooroordelen, met dit regenboogzebrapad willen we met de gemeente Wevelgem aantonen dat iedereen welkom is en het recht heeft om zichzelf te zijn.”

Eerste in de regio

Een gelijkaardig, kleurrijk zebrapad komt er volgend jaar in het centrum van Gullegem. Een jaar later is deelgemeente Wevelgem aan de beurt. De schilderwerken worden uitgevoerd door Tybergin die heel wat opdrachten krijgt van openbare besturen om wegmarkeringen aan te leggen. “Maar dergelijke opdracht kregen we bij mijn weten tot nu toe nog niet”, vertelt Nick Soubry van Tybergin. “In de brede regio is het een van de eerste. Het is ook zo dat de witte strepen steeds duidelijk aanwezig moeten zijn, anders mag je niet spreken van een zebrapad. Dat betekent dat alle rechtsregels gelden. Dit zebrapad is wettelijk net zoals een traditioneel zwart-wit exemplaar.”

Het actieplan Wevelgem in kleur 2020-2022 bevat nog meerdere punten. “In Wevelgem tolereren we geen vooroordelen, noch discriminatie of intimidatie en geweld op het vlak van genderdiversiteit en -identiteit”, zegt Bas Surmont. “Op de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie zullen we, net zoals de voorbije jaren, ook weer de regenboogvlaggen uithangen. In de komende twee jaar plannen we om samen te werken met het onderwijs en de vrijetijdsverenigingen. De bedoeling is om ook in de ouderenzorg binnen te geraken, want daar zijn er ook mensen met een andere geaardheid.” (SLW)

Wie graag wil meewerken aan het actieplan kan contact opnemen met gelijkekansen@wevelgem.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier