Ze woonden er 90 jaar, maar nu verlaten de laatste salesianen Kortrijk

V.l.n.r.: Paul Verhaeghe (74), Freddy Staelens (70), Gérard Huyghebaert (94), Lionel Carbon (75), Adelin Verkerken (81) en Jef Lannoo (89). José Hanssens (83) ontbreekt op de foto. (foto EDB)
Redactie KW

Op 15 augustus zullen de laatste salesianen Kortrijk verlaten. De gemeenschap in Kortrijk wordt er na ruim 90 jaar opgeheven.

Door Els Deleu

In de glorietijden waren er meer dan 600 salesianen in België, missielanden inbegrepen. Nu zijn er geen 140 meer in Vlaanderen en Nederland. De salesianen hebben in Kortrijk al een lange voorgeschiedenis. “Het begon eigenlijk toen rond 1620 op Sint-Anna een kluizenaar kwam wonen”, begint kloosteroverste Freddy Staelens. “Die kluizenaar hield zich bezig met ‘raar doende mensen’. De kluizenarij had een visie dat iemand ‘die raar doet’ niet bezeten was van de duivel maar een psychische ziekte had. De psychiatrie is hier gegroeid.”

“De kluizenarij dunde uit en na de Franse Revolutie zijn de Zusters van Jezus’ Barmhartigheid er officieel de psychiatrie begonnen, die ze in 1926 verhuisden naar Ieper. Op 23 november 1928 gaf de toenmalige bisschop van Brugge, Mgr. Waffelaert, de toelating aan de Sociëteit van Don Bosco om een huis te openen op Sint-Anna in Kortrijk met de naam St.-Anna-instituut, werk van Don Bosco, bestemd voor een land- en tuinbouwschool en een afdeling Late Roepingen. De zusters van Don Bosco kwamen aan de kant van Sint-Anna en de salesianen aan de overkant.”

Veroudering

Het aantal roepingen daalde echter. Nu wonen er nog zeven priesters en paters salesianen in Don Bosco in Kortrijk. “Er wonen ook nog twee salesianen in een woonzorgcentrum in Kortrijk.” Freddy is met zijn 70 jaar de jongste. De gemiddelde leeftijd bedraagt 83 jaar. “Het verouderingsproces is duidelijk en het wordt ook duur om zo’n gebouw te onderhouden voor slechts zeven personen.” De salesianen uit Kortrijk zullen zich verspreiden in bestaande gemeenschappen. De streefdatum voor de verhuis is 15 augustus. “Ik zal als overste blijven tot de laatste”, zegt Freddy die van Gullegem afkomstig is en nu naar Oud-Heverlee in Vlaams-Brabant trekt. “Ik heb daar al twee keer een periode gewoond.”

Freddy verzorgde sinds zijn 16de mee de speelpleinwerking in de Warande in Heule. “De jongens zaten onder de hoede van de salesianen die vanuit Kortrijk vertrokken. Daar kreeg ik de smaak te pakken om bij Don Bosco te gaan. Ons noviciaat bevond zich in Bierbeek bij Leuven. Ik bracht daar mijn jonge jaren door. Na het jaar noviciaat waar Freddy de keuze maakte om voor priester te gaan, volgde hij de filosofieopleiding en deed hij stage in het onderwijs en het internaat in Sint-Denijs-Westrem en in Zwijnaarde. Daarna trok hij weer naar het Leuvense om er vijf jaar theologie te studeren aan de universiteit. Hij was tijdens die periode proost van de Chiro in Bertem, een buurgemeente van Leuven. “Tijdens mijn vierde jaar theologie, in 1977, werd ik tot priester gewijd.”

Na zijn theologiestudies gaf Freddy een jaar Latijn in Hechtel in Limburg en daarna was hij tien jaar verantwoordelijke van de studentenpeda in Heverlee (Leuven). Hij doceerde ook halftijds de morele kant van beroepsplichtenleer godsdienst aan studenten psychiatrische verpleegkunde. “Dat was zeer interessant en ik leerde zelf ook veel bij van de studenten.”

Onderwijs

Na de pedaperiode kwam Freddy volledig in het onderwijs terecht. Hij gaf gedurende zijn loopbaan godsdienst, geschiedenis, Latijn, Frans en beroepsplichtenleer in verschillende scholen. Hij deed met de studenten ook elf bouwkampen in Roemenië. Freddy trok op zijn 52ste ook nog voor drie jaar naar Congo waar hij de logistieke boekhouding van de missiewerking ging doorlichten en daarna werd hij econoom in Boortmeerbeek. Van 2008 tot 2017 was Freddy pastoor in de vier parochies in Meetkerke, Zuienkerke, Houthave en Nieuwmunster.

“Ik was van Gullegem maar had tot 2008 nog nooit in West-Vlaanderen gewerkt.” Nu is Freddy zijn derde jaar bezig als kloosteroverste bij de salesianen van Don Bosco in Kortrijk. Hij volgde er Fons Ceustermans op. “De sluiting is hier nog vroeger gekomen dan we verwacht hadden. Nu komen we regelmatig samen met mijn familie. Ik zal dus nu weer van verder moeten komen. In Oud-Heverlee zal Freddy goed zijn werk hebben met de bibliotheek en de opvang van buitenlandse studenten-priesters Salesianen.

Wat er met de gebouwen van de Salesianen en met het kasteeltje op Sint-Anna zal gebeuren, is nog niet duidelijk. “Ze blijven eigendom van de vzw van de kloostergemeenschap en zullen gebruikt worden binnen de Don-Boscowerking zoals het internaat, de scholen of voor oud-leerlingen. Ook de openbare kapel blijft. De juiste bestemming van de gebouwen valt dus nog te bekijken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier