Ze wonen aan het ‘lelijkste Marktplein van Vlaanderen’, en toch: “We verliezen ons mooi zicht”

Eli, Mariëtte Desplenter en Patrick Pattyn kijken vanop hun balkon uit over het Marktplein: "Het centrum is het slachtoffer van de vele nieuwbouwprojecten." © Ludo Ostijn
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De vernieuwing van het Marktplein zorgt nog steeds voor heel wat beroering. Annemie, Mariëtte, Jan, Patrick en Richard wonen al jaren aan hun Markt. Zij kijken terug, geven hun ongezouten mening en dromen van de toekomst. “De stad houdt geen rekening met de mensen die hier vandaag wonen.”

Vanop hun balkon hebben ze een perfect zicht op het plein en de Harelbeekse skyline. Mariëtte Desplenter (71) en haar man Patrick Pattyn (67) vestigden zich negen jaar geleden aan het Marktplein. “Ooit werd het hier het lelijkste centrum van Vlaanderen genoemd, geen titel om trots op te zijn”, glimlacht Mariëtte. “Maar wat hebben we nu? Helemaal geen centrum meer. Over dat lelijkste moeten we dus niet meer praten.”

De visput

De stadskern van Harelbeke is al even bezig aan een grondige metamorfose. Maar of het in de toekomst beter wordt, daar hebben Mariëtte en Patrick hun twijfels bij. “De werken zijn verre van ideaal, maar nu ze die visput eindelijk leegpompen komt er schot in de zaak. Ik vrees wel dat we ons mooi uitzicht kwijt gaan zijn, wij zullen van op ‘t vierde uitkijken op een technisch verdiep… Misschien kunnen ze daar wat groene aanplanting zetten?”

“Tenzij we in een bocht kunnen kijken, stoten we op muren”

Harelbeke ligt het koppel nauw aan het hart, maar de evolutie die de stad doormaakt, vinden ze niet meteen de goede. “Ik heb onlangs de leegstand tussen restaurant Bord’Eau en de Markt geteld. Er staan 12 (twaalf!) appartementen te huur of te koop”, zegt Mariëtte. “Er wordt gewoon te veel gebouwd, te veel appartementen en te weinig groen. Ze moeten daar iets aan doen”, gaat Patrick verder. “Het centrum is het slachtoffer van de vele nieuwbouwprojecten. Het Marktplein ligt er ook al jaren vuil bij én er is geen bijna geen communicatie met de stad. Ik vrees dat er niets anders op zit dan afwachten. Het zal wel beteren, maar zo kan het toch echt niet blijven duren. Wat er ook van zij: we zullen de Markt missen zoals hij was.”

Ene oor in, andere uit

De 75-jarige Richard D’Hooge woont ondertussen al 14 jaar aan het Marktplein. Hij ziet de toekomst somber in: “Een onnozel geval, dat wordt het. Vanuit de bestaande gebouwen zal je enkel nog het uiterste tipje van de kerk kunnen zien. Wij zijn ons mooi zicht kwijt…”, zucht hij. Richard had liever wat winkels gezien, gezellige terrasjes en leuke restaurantjes. “Hetgeen er nu is, is enkel gericht op de Leie, niet op de binnenkant. Toen de Chinees werd gebouwd, mocht er van elk artikel maar één winkel zijn. Een verkeerde aanpak volgens mij, want meerdere zaken naast elkaar geven de bezoeker een keuze. Wat variatie zou ook volk aantrekken, kijk maar naar Waregem.”

Richard D'Hooghe maakt zich zorgen over de mobiliteit op het nieuwe Marktplein.
Richard D’Hooghe maakt zich zorgen over de mobiliteit op het nieuwe Marktplein.© Ludo Ostijn

Het meest zorgen maakt Richard zich over de mobiliteit. “Ik zie veel trappen op de huidige maquettes. Hoe zal mijn vrouw die in een rolstoel zit zich hier moeten bewegen? Op de infomomenten van de stad heb ik meermaals dingen aangekaart, op problemen gewezen en meer uitleg gevraagd. Maar het was telkens het ene oor in, het andere weer uit. Het enige antwoord dat ik kreeg: ‘het zal hier mooi zijn, meneer’. Ik denk dat de bouwpromotoren en de stad al langer een strak plan hadden. Naar de bewoners werd slechts pro forma geluisterd. Het bestuur hield geen rekening met de mensen die hier vandaag wonen.”

We spreken ook met Annemie Dheedene en Jan Vanlancker. Zij is 65, hij 68. Vier jaar geleden verhuisden ze uit Desselgem en kwamen ze aan het Marktplein wonen. “En we jeunen ons hier echt. Harelbeke is een mooie stad aan het worden. Maar hoelang het hier al bezig is? Geen idee. Naar ik me laat vertellen al tien jaar…

Ze wonen aan het 'lelijkste Marktplein van Vlaanderen', en toch:

Annemie ziet het plein liever open blijven. “Niet zo gesloten als de plannen laten uitschijnen. Tenzij we in een bocht kunnen kijken, zullen we op muren stoten. Of je nu vanaf de Leie, vanuit de Marktstraat of vanop de balkons van de huidige blokken kijkt: het mooie zicht ben je kwijt.”

Mooiste plein van regio

Ook voor Jan mag het blijven zoals het is, niet te veel veranderingen. “Vreemd ook dat er nog geen prijzen voor de toekomstige appartementen of winkels bekend gemaakt werden. Bij andere grote projecten gebeurt dat altijd heel snel. Het Marktplein kan trouwens perfect het mooiste plein van de regio worden. Wat als ze hier tuinarchitecten hun ding lieten doen?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier