Zaterdag eerste Winterhappening in Kloostertuin: “Maar verwacht géén kerstmarkt”

De organisatoren van de Winterhappening met v.l.n.r.: Pascal Danckaert, Inge Decokere, Franky Debels, Cyriel Debels, Mario Vanhaverbeke, Kathy Vanneste, Bart Declercq, Virginie Deltour, Gino Dewitte en Sylvia De Schaek. (foto WO)
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Op zaterdag 30 november dompelt Rekkem zich helemaal onder in de kerstsfeer. In de Kloostertuin van de Kasteeldreef kan je genieten van de eerste Winterhappening.

Wie de Kloostertuin niet kent, kan zich bezwaarlijk een echte Rekkemnaar noemen. De tuin, verstopt achter basisschool ‘t Kasteeltje, onderging sinds 2014 een heuse metamorfose en werd een plaats waar iedereen tot rust kan komen. “Vijf jaar geleden namen mijn man en ikzelf de verantwoordelijkheid over de oude schooltuin”, klinkt het bij Kathy Vanneste, die samen met haar echtgenoot Mario Vanhaverbeke de wildernis transformeerde tot een oase.

“De Kloostertuin is ondertussen een speel- en belevingsruimte geworden waar we proberen samen te werken met kinderen. Er is een moestuin, er zijn dieren, er staan gebouwtjes en alles bouwden we zelf. We proberen hiervoor dan ook zoveel mogelijk gerecyclede materialen te gebruiken.”

Ons zomerfeest was een onverhoopt succes. Daar ontstond het idee voor de Winterhappening – Kathy Vanneste

Dergelijk engagement komt echter met een stevige keerzijde zo blijkt. “Dit is een privé-initiatief” gaat Kathy verder. “We betalen dan ook alles met onze eigen centen en dat weegt natuurlijk door op ons budget. Om de kas wat te spijzen, organiseerden we in juni een zomerfeest en dat werd onverhoopt een succes. Daar ontstond dan ook meteen het idee om een winterevent in elkaar te boksen.”

Huiselijke sfeer

“We willen mensen geen verkeerd beeld geven van wat we hier organiseren”, horen we. “Wanneer we spreken over een kerstmarkt, dan beelden de mensen zich onmiddellijk kilometers aan straten in, gevuld met standjes en animatie. Dat is het totaal niet, we hebben daarvoor immers niet de plaats. Het wordt een gezellig samenzijn, in de tuin, waar je natuurlijk ook iets kan eten en drinken. Alles wordt wat compacter en krijgt een huiselijke sfeer, vandaar de naam Winterhappening. Vrees niet, er staan ook standjes waartussen je kan kuieren. Met een glaasje warme wijn in de hand snuisteren tussen de zelfgemaakte items, maquettes of andere prullaria. Het is er allemaal aanwezig”.

Dankzij vrijwilligers

Het is een klein en gezellig evenement, in het hart van Rekkem, dat tot stand kwam dankzij de onvoorwaardelijke inzet van een groep vrijwilligers. “Zoals je merkt, loopt hier heel wat volk rond”, sluit Kathy af. “Het zijn mensen die hun weekends opofferen om ons te helpen met organiseren, zodat De Kloostertuin kan blijven leven. Zonder hen zou dit allemaal niet mogelijk zijn.”

De eerste Winterhappening vindt plaats in De Kloostertuin, Kasteeldreef 4 in Rekkem. De deuren openen om 17 uur en sluiten rond 22 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier