Zappie heeft nieuwe speelroute in Moen

Redactie KW

In Zwevegem zijn er al 34 openbare speelpleintjes waar de kinderen zich kunnen amuseren en er komt nog spelplezier bij. Recent werd in Moen een nieuwe speelroute voorgesteld: ‘Zappie op den buiten’.

Na de succesvolle lancering van de eerste speelweefselroute in het centrum van Zwevegem vorig jaar trekt Zappie zijn wandelschoenen opnieuw aan. Deze keer in Moen, waar onlangs de route ‘Zappie op den buiten’ uitgetekend werd. “Deze gezinsvriendelijke wandelroute vertrekt aan de jeugdlokalen in de Sportstraat in Moen. Via een kindvriendelijk parcours van 5,7 km ontdekt men tal van leuke speelplekken”, vertelt ons jeugdschepen Isabelle Degezelle, die samen met haar kinderen Thibeau en Xander de route uitprobeerde. Onderweg valt heel wat te beleven. Zo daagt Zappie de kinderen uit om twaalf speelopdrachten uit te voeren.

De speelroute wil meer zijn dan enkel een wandeltocht. “Wie er echt een leuke dag wil van maken, kan best een tussenstop, of een picknick, plannen in het Milleniumpark. Men kan de eigen picknickmand meenemen of een picknickpakket bestellen met lokale producten. Alle info kan je vinden op www.zwevegem.be/picknick.”

Gezonde buitenlucht

Tijdens de tocht komt men ook langs de Moense ruilboekenkast, waar men dus een boek kan ruilen voor nieuw leesvoer.

De kindergemeenteraad besliste, samen met het gemeentebestuur, om alle speelpleintjes rookvrij te maken. “Je kan dan ook in de schoolomgevingen en op alle speelpleintjes een bord vinden om iedereen op te roepen zijn maatschappelijk engagement op te nemen en te zorgen voor de gezonde buitenlucht en niet te roken in de buurt van speelomgevingen van kinderen”, aldus de jeugdschepen.

Ook kan je her en der in Zwevegem een logo ‘Hier begint de zee’ vinden bij rioolputjes. “Dit is een oproep om geen sigarettenpeuken of ander vuil in de putjes te gooien zodat deze verstoppen of het regenwater vervuilen. Een betere en gezondere wereld begint bij elk van ons in het belang van onze kinderen.”

Momenteel telt men in Zwevegem 34 speelpleintjes. “Kinderen moeten dicht bij huis ten volle kunnen genieten van groen met een ontmoetings- en ravotplekje. Naast het inrichten van nieuwe speelpleintjes met kwalitatieve materialen proberen we ook af en toe eens wat toestellen te verplaatsen om nieuwe speelprikkels aan te rijken in de buurt.”

Ook in coronatijden werd er op vlak van speelruimte niet stil gezeten. Zo werd een speelplein ingericht in de Schilderswijk, werd de speelplaats van de Vrije Centrumschool opengesteld en in de Min. A. De Taeyestraat werd een nieuw speelpleintje gerealiseerd in samenwerking met Dumobil. De speelzones van het Leanderhof werden ingericht in samenwerking met CAAAP en ook het speelplein in de Vuurkruiserstraat in Sint-Denijs werd onder handen genomen.

“Er zijn nog heel wat plannen voor de toekomst. Ik denk dan aan de uitbreiding van het speelbos in Otegem, een opwaardering van onze skate-infrastructuur. Ook de speelruimte bij het ‘Huis van het Kind’ en de schoolspeelplaatsen zullen opgewaardeerd worden”, besloot de jeugdschepen.

(GV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.