Zanggroep ‘t Zinkt mist het wekelijks samenzingen

De bestuursleden van zanggroep 't Zinkt Martine Vandenbroucke, Carlo Coolsaet, Nadien Geldhof, Veronique Devos, Viviane Forrest, Pascal Devriesere en Rudi Vanmechelen kwamen af en toe eens bijeen in coronaveilige omstandigheden in de tuin van de voorzitter. (Foto WO)
Redactie KW

Eenvoudigweg een plaat opleggen en uit volle borst meezingen, dat is het succesvolle en aanstekelijke concept van zanggroep ‘t Zinkt. “De lat ligt niet hoog. We zijn geen topzangers maar we zingen wel graag. We beleven vooral plezier aan het zingen en de bijhorende ambiance”, vertelt voorzitter Pascal Devriesere.”

In 2016 vatte Pascal Devriesere het plan op om een zangprojectje met een tiental leden te beginnen. Bijna vijf jaar na startdatum is het initiatief van de Lauwenaar uit zijn voegen gebarsten. “Maar dat is helemaal niet erg, want er is nood aan zang. Zingen werkt therapeutisch. Mensen uit alle lagen van de bevolking komen hier zingen om hun zorgen te vergeten en de stress van zich af te gooien.’Als we twee uur gezongen hebben, zijn we gelukkig’, zo mocht ik al vaak horen. Mijn vrouw Martine wilde oorspronkelijk niet meedoen. Uiteindelijk liet ze zich overhalen om eens mee te zingen. Ze is nooit meer gestopt …”

Het repertoire van de Zinkers bulkt van de aanstekelijke meezingers en gaat van Abba tot de Beatles, van Willy Sommers tot Claude François. “Voor woon-zorgcentra hebben we een aangepast repertoire met liedjes zoals De lichtjes van de Schelde, Och was ik maar … Ook hebben we een speciaal kerstrepertoire. Niet alleen wij beleven plezier aan het zingen, ook het publiek ziet ons graag bezig. Na afloop komen toeschouwers vaak spontaan zeggen Het was mooi, we hebben er deugd van gehad.’ Vooraf had ik nooit durven denken dat we zovelen gelukkig zouden maken.”

Polonaise

Viviane Forrest, een gepensioneerde muzieklerares, is de dirigent van de Lauwse zanggroep. “We waren pas een drietal maanden bezig, toen ze gewoon eens kwam kijken. Viviane is meteen gebleven. Ze corrigeert ons waar nodig. Soms laat ze ons eens iets zingen in drie stemmen, iets wat ons zonder haar vakmanschap nooit zou lukken. Zelf vindt ze het ook leuk dat niet alles perfect hoeft te zijn.

Tijdens de repetitieavonden wordt er eerst een uurtje serieus geoefend, waarna de touwtjes wat losser gelaten worden voor een uurtje vol ambiance. Er zijn leden die enkel naar de repetities komen. Ze komen voor de sfeer en de gezelligheid, en optreden hoeft niet voor hen. We laten iedereen vrij in die keuze.”

Optreden doet zanggroep ‘t Zinkt doorgaans met een 35-tal leden. “Tijdens het zingen staan we niet stokstijf, maar zwaaien we ook met de handen. Grappige accessoires vrolijken de boel op, we wagen ons aan een kleine choreo-grafie en sommige groepsleden durven weleens spontaan de polonaise in te zetten tussen het publiek door. En toeschouwers mogen gerust bij ons komen staan om mee te zingen. Het is een leuke bende. Zelfs als we aan het opruimen zijn, wordt er nog verder gezongen onder impuls van onze geluidsman Carlo Coolsaet, die de zotste platen oplegt.”

Mannen gezocht

Door de coronacrisis liep zanggroep ‘t Zinkt al een achttal optredens mis. Achter de nog geplande optredens staan nog dikke vraagtekens. “Dat we geen inkomsten hebben, kan ons niets deren. We hebben ook niet echt grote kosten. Maar we missen vooral de wekelijkse repetities en de optredens, het plezier en het samenzijn, alles loslaten en eens zot doen. We missen het om dementerende ouderen te zien meezingen of mindervalide kinderen te zien heropleven tijdens onze optredens”, zegt Pascal.

“Repeteren doen we niet, want samen zingen in coronatijden mag voorlopig niet door het besmettingsgevaar. Zingen met een mondmasker op zien we eventueel nog wel zitten, maar twee meter afstand houden van elkaar lukt niet. Als we zingen, moet dat in blok gebeuren en niet verspreid. Onze leden kijken ernaar uit om te herbeginnen maar tegelijk beseffen ze ook het gevaar.”

“Onze ultieme droom is het Sportpaleis; daar optreden op de parking zou mooi zijn”, grapt Pascal. “Nee, even serieus nu. Op 20 en 21 november volgend jaar hopen we ons vijfjarig bestaan te kunnen vieren met de ‘Sound of ‘t Zinkt’, een groot zangevenement in zaal Barthel. Voor de rest zien we wel wat er op ons afkomt. We willen vooral voortdoen zoals we bezig waren en mensen gelukkig maken. Het belangrijkste is dat het voor iedereen plezant blijft.”

“Hoewel we eigenlijk al genoeg leden hebben, wil ik toch een oproep lanceren. Met slechts één op vijf zijn de mannen bij ons ruim in de minderheid. Mannelijke versterking is dus zeker welgekomen.” Contact opnemen kan via 0484 22 75 57 (Pascal) of via 0477 35 02 07 (Carlo) of via tzinktinfo@proximus.be.

‘t zinkt

Opgericht in: januari 2016.

Voorzitter: Pascal Devriesere (62). Hij is ook de oprichter van de zanggroep. Niet onder de douche maar in de bestuurderscabine van zijn trein zong Pascal als machinist uit volle borst. Vandaag staat hij aan het roer van een zingend schip vol enthousiaste Zinkers. “We zijn een zanggroep, geen koor”, zo vat hij de essentie van de Lauwse vereniging samen.

Ledenaantal: 80.

Lokaal: De zanggroep repeteert op woensdagavond in de kantine van voetbalclub Racing Lauwe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier