Zangeres Lisa Leman uit Staden wordt gestalkt en met de dood bedreigd

Zangeres Lisa Leman heeft al twee jaar af te rekenen met een groep stalkers. Ze kreeg ruim 100 berichten en telefoontjes waarin haar aangeraden wordt om te stoppen met zingen. Ook fans en organisatoren werden volgens Lisa door de groep belaagd.

Maandag dient Lisa een klacht in bij de lokale politie. © JCr

De zangeres zegt mentaal op te zijn. Ze postte in december een bericht op haar Facebookpagina waarin ze aankondigde te zullen stoppen met zingen en kampte zelfs met zelfmoordgedachten. Nadat Lisa zondag na een korte periode van inactiviteit toch weer optrad, werd ze meteen weer op een haatbericht getrakteerd. Daarop beslisten zij en haar echtgenoot naar de pers te stappen. Maandag wordt ook een klacht ingediend bij de lokale politie.

“De mensen die mij stalken komen ook naar mijn optredens, maar daar roeren ze zich niet”

“De oorzaak van alles ligt in de privésfeer”, vertelt Lisa (31), “Ik werk ook nog voltijds en kreeg geregeld berichtjes van een collega. Na een tijdje bleek uit zijn berichtjes dat hij meer wou. Ik heb toen niet meer op zijn berichtjes gereageerd, maar blijkbaar kreeg zijn partner die wel onder ogen. Sindsdien word ik zowel via sms als op sociale media bestookt met berichten. Die komen overigens niet van één iemand, maar van een ganse groep. In ruim twee jaar tijd kreeg ik zowat 100 berichten.”

Doodsbedreigingen

Daarnaast kreeg ik telefoontjes waarbij op bepaalde momenten ook met een stemvervormer gewerkt werd.” In die berichten en via de telefoontjes wordt Lisa aangeraden om te stoppen met zingen. Bepaalde berichten lijken echter verder te gaan dan dat. Wij kregen alvast screenshots van berichten onder ogen met de melding ‘nu gade eraan’ en ‘Khoop dak u rap eens int echt tegenkom’. “Ook fans en organisatoren kregen berichten van de groep”, gaat Lisa verder. “De organisatoren wordt aangeraden om me niet te boeken. Die berichten aan fans bleken anoniem maar uit de stijl blijkt duidelijk dat ze van dezelfde personen afkomstig zijn. Het gaat hier echt om een gerichte haatcampagne.”

Ingestort

Lisa verzweeg alles gedurende twee jaar voor haar echtgenoot. In december brak de veer echter. “Op de terugweg van een repetitie voor mijn kerstconcert werd ik tijdens de autorit vanuit Koekelare naar Staden voortdurend belaagd”, vertelt Lisa. “Ik ben toen thuis letterlijk en figuurlijk ingestort. Mentaal ging het toen echt niet meer. Tijdens mijn kerstconcert in de Stadense kerk waarop ook collega-artiesten te gast zijn heb ik amper 6 nummers gezongen terwijl er veel meer gepland waren. De mensen die mij stalken komen overigens ook naar mijn optredens, maar daar roeren ze zich niet. Ik heb toen echt overwogen om te stoppen. In december liet ik via mijn Facebookpagina zelfs weten dat ik ermee kapte. Tussen het kerstconcert en nu heb ik vijf optredens laten vallen. Zoiets beheerst dan ook je leven. Je bent er constant mee bezig. Ik heb zelfs even zelfmoordgedachten gehad. Je kan ook niet alles meer geven op optredens. De vraag speelt voortdurend door je hoofd of ‘ze’ aanwezig zullen zijn op optredens en of ze geen amok zullen maken.”

Enkele voorbeelden van berichten die Lisa Leman kreeg.
Enkele voorbeelden van berichten die Lisa Leman kreeg.© JCR

“Ook onze relatie had onder de ganse affaire te lijden. Thomas en ik zijn in december zelfs even uit mekaar geweest. Vorige zondag heb ik voor het eerst sinds het kerstconcert opnieuw opgetreden. Woensdag was het al opnieuw prijs en kreeg ik na een periode van stilte opnieuw een bericht binnen. Daar heb ik toen voor het eerst in al die tijd op gereageerd. Naar de motieven van mijn belagers heb ik het raden al vermoed ik dat het voor een flink stuk met jaloezie te maken heeft. Thomas en ik gaan ons evenwel niet meer laten doen. Op 23 februari staat alvast een nieuw optreden gepland.” Haar echtgenoot Thomas Devooght laat weten dat er maandag klacht ingediend zal worden bij de lokale politie.

(BCH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.