Zanger Cappelle heropent Café Central

Het Zesde Metaal-zanger Wannes Cappelle opent binnenkort een cultuurcafé in Zwevegem.©Fot GV
Het Zesde Metaal-zanger Wannes Cappelle opent binnenkort een cultuurcafé in Zwevegem.©Fot GV
Redactie KW

Na maandenlang opknapwerk is Café Central in Zwevegem klaar voor de grote opening. Eigenaar Wannes Capelle (Het Zesde Metaal) wil van het café een cultuurhuis maken. “We houden zes try-outs in april”

In 1931 bouwde Julien Vandenbroecke Café Central, in het hart van Zwevegem. Het kroegje in art deco-stijl ontpopte zich tot een populaire wieler- en danscafé, dat Julien samen met zijn vrouw Julia uitbaatte. Nadat Julien in 1981 stierf, nam zijn vrouw het café over, tot haar dood in 2004. Er kwamen nieuwe uitbaters, maar in 2011 sloot het café definitief.

Tot nu, want Wannes Cappelle, zanger bij Het Zesde Metaal, kocht het pand met zijn IJslandse partner Alda Egilsdóttir. Capelle stak zijn intentie om van Café Central een cultuurcafé te maken niet onder stoelen of banken.

Exclusief en volks

Negentig jaar na de eerstesteenlegging van Café Central staat het nu voor een wedergeboorte, zij het iets anders dan voorheen. “Café Central wordt een plek die culturele activiteiten ademt”, aldus Wannes Capelle. Er zullen concerten plaatsvinden, maar ook gedichtenavonden, lezingen, comedy, film en seizoensgebonden activiteiten. Zowel exclusieve als volkse evenementen zullen de revue passeren, en in de eerste plaats voor inwoners van Zwevegem. In april zet Café Central zijn deuren wagenwijd open. “We warmen op met een zestal try-outs. En er komt ook een doorlopende tentoonstelling over de geschiedenis van het café.

Tournee

Samen met Nicolas Callot bracht Capelle in november het album ‘Kom, benevelt mie’ uit, met liedjes van Schubert in het West-Vlaams. Alvorens op tournee te vertrekken, strijken de twee eerst neer voor enkele intieme concertjes in Café Central. Aanvankelijk waren vier optredens gepland, maar deze waren in geen tijd uitverkocht. Voor de twee extra optredens zijn de tickets ook al de deur uit. De echte officiële opening is voorzien in de week van 14 tot 17 april. Drie concerten, met naar verluidt enkele grote namen uit de muziekwereld, staan dan op het programma. (Geert Vanhessche)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier