Zandsculpturenfestival van Oostende naar Middelkerke met FC De Kampioenen als thema

‘Marcske’ van FC De Kampioenen kwam het goede nieuws brengen: het Zandsculpturenfestival, met de populaire tv-reeks als centraal thema, staat deze zomer in Westende.© Luc Cassiman
‘Marcske’ van FC De Kampioenen kwam het goede nieuws brengen: het Zandsculpturenfestival, met de populaire tv-reeks als centraal thema, staat deze zomer in Westende.© Luc Cassiman
Paul Bruneel

‘Marcske’ van FC De Kampioenen – acteur Herman Verbruggen – kondigde het zonet aan in Middelkerke. Het Zandsculpturenfestival keert na een jaar onderbreking niet terug naar Oostende, maar gaat wel naar het strand nabij de Rotonde, tussen Westende en Middelkerke. FC De Kampioenen is meteen ook het centrale thema.

Vorige week raakte bekend dat Oostende niet meer doorgaat met het Zandsculpturenfestival. Meer daarover in het kaderstuk. Maar nieuw is dat de indrukwekkende zandkustwerken een nieuw leven krijgen op het strand van Westende. En of ze daar in Middelkerke tevreden mee zijn. “Dit wordt een topper” zegt schepen voor toerisme Tom Dedecker (Lijst Dedecker). “Het Zandsculpturenfestival is sowieso een aantrekkelijk gebeuren en het kan bovendien ook worden gerangschikt in de categorie ‘all weather attractie’.

“Het thema is er bovendien ook eentje om u tegen te zeggen, want FC De Kampioenen is een thema dat bij veel mensen tot de verbeelding spreekt. We verwachten dan ook dat er heel wat gezinnen met kinderen speciaal naar hier zullen afzakken om een bezoekje te brengen, maar ook veel volwassenen die prachtige herinneringen koesteren aan FC De Kampioenen. Dit wordt ongetwijfeld een extra toeristische impuls voor Middelkerke en Westende, temeer het ook uniek is in België.”

Het Zandsculpturenfestival gaat van start op 1 juli en zal doorlopend open blijven tot 12 september. In deze periode worden toch minstens 60.000 bezoekers verwacht. Het spreekt voor zich dat de opbouw van dergelijk evenement niet op een paar dagen te realiseren is. “Over enkele dagen wordt gestart met de opbouw. Er zullen meer dan 100 mensen actief zijn om alles in goede banen te leiden. Ook dat zal ten goede komen aan onze badplaats, want heel wat mensen zullen hier blijven logeren. Een troef is ook dat het Zandsculpturenfestival zal plaatsvinden tussen Middelkerke en Westende en weinig impact zal hebben op de omgeving” geeft de schepen nog mee.

25 jaar geleden

Precies 25 jaar geleden vond in Zeebrugge het eerste Zandsculpturenfestival plaats en de eerste aflevering van FC De Kampioenen werd in 1990 voor het eerst op het scherm vertoond. 21 seizoenen later krijgen de acteurs een uniek eerbetoon in het zand. Het Zandsculpturenfestival Middelkerke komt tot stand door de samenwerking van drie ervaren spelers in de Belgische evenementenwereld. Groep 24 creëerde de FC De Kampioenen-editie van Monopoly, MB Productions verzorgt al jaren de promotie van de Cirque du Soleil-shows in ons land en tekende voor expo’s zoals Expo Dino World en Harry Potter, en dan is er nog Shakalala! van Peter Monbailleu, jaren trekker van het legendarische Zandsculpturenfestival in Zeebrugge.

“Het wordt het spectaculairste Zandsculpturenfestival in jaren”, zegt Monbailleu. Een team van de allerbeste internationale carvers , waarvan sommigen al meewerkten aan het allereerste festival in Zeebrugge, creëert de taferelen. In verschillende taferelen laat de ploeg van WeLoveSand, die actief is over de hele wereld, het beste van zijn kunnen zien. Het wordt grappig, gedetailleerd en vooral heel indrukwekkend.”

De fans van FC De Kampioenen krijgen ook inspraak, want één plek heeft nog geen invulling en daar hebben de fans het laatste woord. Op de website is een document te vinden dat kan worden afgedrukt en waarop je je favoriete scène uit FC De Kampioenen kan schetsen. De winnaar zal zijn eigen voorstel gerealiseerd zien en wordt uitgenodigd als eregast op de openingsavond. Om alles veilig en coronaproof te laten verlopen, wordt de capaciteit voor de bezoekers beperkt gehouden en zal worden gewerkt met tijdslots. Tickets kosten 12,50 euro, inwoners van Middelkerke en mensen met een tweede verblijf in de gemeente krijgen 2 euro korting.

Tickets kunnen online worden gekocht vanaf 28 mei op www.zandsculpturenfestival.com.

Oostende: “Liever investeren in evenementen buiten hoogseizoen

Tot vorig jaar sloeg het Zandsculpturenfestival zijn tenten op op het Klein Strand in Oostende.©Peter MAENHOUDT
Tot vorig jaar sloeg het Zandsculpturenfestival zijn tenten op op het Klein Strand in Oostende.©Peter MAENHOUDT

Oostende was niet meer echt geïnteresseerd in het Zandsculpturenfestival. “De nieuwe organisator vroeg centen”, zegt Toerismedirecteur Peter Craeymeersch. “En wij willen meer investeren buiten het hoogseizoen.”

Het Zandsculpturenfestival keert niet terug naar Oostende. Waar vroeger het festival stond, vind je vandaag een nieuwe beachbar. “We hadden Alexander Deman, organisator van het festival, vorige zomer regelmatig aan de lijn”, herinnert directeur van Toerisme Oostende Peter Craeymeersc zich nog. “Of het festival toen al dan niet kon plaatsvinden, was heel onzeker. Uiteindelijk hebben we besloten dat het niet kon doorgaan door de coronamaatregelen. Nadien is Alexander ziek geworden en jammer genoeg overleden.”

Vorig jaar vond door de coronacrisis geen Zandsculpturenfestival plaats in Oostende. 2019 was dus de laatste van zes succesvolle edities. “We hebben contact gehad met de nieuwe speler”, zegt Craeymeersch. “Nu is het zo dat wij in het verleden betaald werden om het festival op het strand te laten doorgaan. De nieuwe speler vroég centen. Kijk, we zijn bezig met een reset na covid. We willen meer investeren buiten het hoogseizoen. Oostende in de zomer is een drukke plek. We hebben Theater aan Zee, de Paulusfeesten, de beach festivals en ons reguliere aanbod. Dat is voor ons voldoende. We investeren buiten het seizoen en dan vooral in culturele en maritieme zaken. Het Zandsculpturenfestival trok ook voornamelijk dagjestoeristen aan. Uiteraard zijn die nog steeds welkom in Oostende, maar we zetten ook wel in op de verblijfstoeristen.”

“Daarnaast nam het Zandsculpturenfestival veel ruimte in: zo’n 10.000 m²”, gaat Peter Craeymeersch verder. “Het groeistrand is een erg drukke plaats. We kunnen die ruimte gebruiken voor meer rust, openheid én ook onthaal met de nieuwe beachbar, die overigens niet de volledige oppervlakte gebruikt. Dat zorgt voor een goed evenwicht en meer comfort. Daarom hebben wij dan ook besloten om niet in te gaan op de vraag van de nieuwe organisator.” (GLO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier