Zakje hondenpoep of drie zetels en een koelkast achterlaten? Het kost je evenveel

© LOO
Olaf Verhaeghe

De gemeente Kuurne schroeft het aantal verschillende belastingstarieven voor het verwijderen van sluikstort terug van vijf naar één. Vanaf 2020 betaal je 125 euro, ongeacht wat en hoeveel je op straat achterlaat. Let wel, je kan nog altijd een GAS-boete tot 350 euro krijgen voor het sluikstorten zelf.

Het huidige belastingsreglement voor het weghalen van gestort of achtergelaten afval bevat vijf categorieën gaande van zeer klein afval (12,50 euro per inbreuk) over klein, middelgroot en groot afval (respectievelijk 50, 125 en 250 euro per inbreuk) tot grote hoeveelheden en gevaarlijk afval (625 euro per inbreuk). Hondenpoep valt bijvoorbeeld onder zeer klein afval, sluikstort van meer dan 20 kilogram komt dan weer in de categorie groot afval terecht. Wie meer dan 500 kilogram achterlaat, valt vandaag nog in de zwaarste categorie.

“Maar,” zo stelde schepen van Financiën Jan Deprez (CD&V) donderdag in de gemeenteraad, “het is voor onze diensten en de politiemensen moeilijk om vlot en correct vast te stellen onder welke categorie het sluikstort juist valt. Daarom schakelen we over naar één categorie, met één tarief. Deze maatregel komt er in functie van de efficiëntie. Bovendien blijkt op vandaag dat deze belasting geen grote inkomenspost is voor de gemeente.”

Signaal naar vervuiler

Isabelle Vereecke, oppositieraadslid voor Open VLD, had de cijfers bij. “In 2017 leverde de belasting iets 2.150 euro op, in 2018 nog amper 635,50 euro. Vraag is vooral hoeveel uren van onze diensten hieraan worden gespendeerd? Wegen de kosten eigenlijk nog op tegen de baten?” Schepen Deprez erkent de weinige inkomsten, maar ziet in de belasting vooral een ontradend signaal naar de vervuiler toe. “Zie het als een stok achter de deur. Het klopt dat onze mensen er wel vandaag wel wat tijd in moeten steken. We hopen dat met een eenduidig reglement en één categorie makkelijker te maken.”

Ook schepen van Milieu Francis Watteeuw (SP.A) pikte kort in op de reglementswijziging. “We willen sterk blijven inzetten op een kordate aanpak van sluikstort. De nieuwe camera’s van Imog kunnen ons daar bij helpen. Het belangrijkste is om mensen af te schrikken, zeker op risicolocaties.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier