Zacht herfstweer lokt vele wandelaars naar Heuvelland

Er was heel wat volk op het Kemmelbergpad. © EF
Redactie KW

Het was dit weekend uitzonderlijk druk in Heuvelland. Heel wat mensen kwamen wandelen en fietsen dankzij het zachte herfstweer. Dat bezorgde de toeristen een zalig gevoel maar de inwoners van Westouter en Kemmel ergerden zich aan de situatie.

“Het was precies de meibedevaart die in de jaren 50 terugkwam van de grot op de Rodeberg maar dan zonder Westouternaars”, gooide een inwoner een rake opmerking in de populaire Facebookgroep Ge zit ne echt Westouternoare als.

Schepen van toerisme Jeann-Pierre Geelhand roept na dit hectische weekend op om vooral rustig te blijven en geen overhaaste beslissingen te nemen. “We zullen bijsturen waar nodig en de parkings in de andere dorpen dan Westouter en Kemmel beter aanduiden. We willen zeker het slachtoffer niet worden van ons succes en zullen indien nodig op de parkings een mondmaskerplicht opleggen.”

“Dat onze bergen een zekere aantrekkingskracht hebben weten we, maar we hebben ook nog andere mooie plekjes in onze gemeente om te fietsen en te wandelen. Vandaar ook dat de toeristische dienst op de Facebookpagina wandelingen postte van ondermeer Nieuwkerke en Wijtschate.”

Uitzonderlijk situatie

De schepen praat verder over een uitzonderlijk situatie. “Door covid-19 is in deze herfstvakantie niemand op reis of naar een pretpark. En iedereen profiteert van de mooiste momenten van de dag. Er is een piek van aankomende toeristen rond 13.30 uur en van vertrekkende toeristen rond 17u.”

Ook op de Facebookpagina van de gemeente verscheen de lijst van de openbare toiletten. “Die zijn er in elk dorp in de buurt van de kerk. Ook dat moet een stimulans zijn om eens een andere plek van Heuvelland te ontdekken.” Schepen Jean-Pierre Geelhand voegt er verder nog aan toe dat de herfstvakantie ook in normale tijden een drukke periode is.

“Ik herinner me zotte momenten in de Belvédère op de Kemmelberg waar ik toen aan het werk was. Nu echter is die horeca dicht en concentreert die grote massa zich op dezelfde plaatsen. Een spreiding is door de maatregelen niet zo makkelijk meer.”

Meer sensibiliseren

Ook oppositiepartij CD&V Heuvelland had meteen door dat de drukte van dit weekend zou zorgen voor scherpe reacties van de inwoners.

“Het is zeer belastend voor de inwoners. De verkeersregels worden niet voldoende nageleefd en voertuigen worden overal geparkeerd. Bovendien zien we geen extra controle of sensibilisering. Verder ondervinden onze ‘mooimakers’ een grote toename van het zwerfvuil, zoals rondslingerende mondmaskers. We mogen echt niet dulden dat onze gemeente op deze manier vervuild wordt.”

“Het bestuur zou op zijn minst meer moeten sensibiliseren en meer controleren. Sensibiliseren door extra vuilnisbakken te plaatsen (en deze tijdig ledigen) en borden te plaatsen waarop ze de naleving vragen voor verkeersregels, de coronamaatregelen alsook respect voor de natuur. Het is goed dat het bestuur de troeven van onze gemeente in de verf zet, maar dat vraagt een doordacht beleid en goede voorbereiding. We hebben niet de indruk dat dit vandaag het geval is. Het gemeentebestuur is onvoldoende voorbereid op deze drukte.”

(MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier