Zaal Mandelroos in Oostrozebeke moet het twee jaar zonder toneel doen

Bernadette Damman: “Toneel is eigenlijk een gezonde portie wintervitaminen waar de mensen zich aan optrekken.” (foto CLY)
Bernadette Damman: “Toneel is eigenlijk een gezonde portie wintervitaminen waar de mensen zich aan optrekken.” (foto CLY)
Redactie KW

De gemeente Oostrozebeke staat al langer bekend als een gemeente met een sterk uitgebouwd cultureel leven. Toneel behoort tot het kransje van actieve verenigingen die werkjaar na werkjaar zorgen voor een leuk aanbod. De coronacrisis heeft echter heel veel schade aangericht en het is maar de vraag of dat trouw toneelpubliek na de crisis de weg zal terugvinden naar de producties van de toneelgezelschappen.

“Wat toneelbeleving betreft, hebben we een heel slecht 2020 achter de rug”, zegt Bernadette Damman die al haar hele leven verbonden is met het toneelgezelschap Meer Vreugde. “Het is al van december 2019 geleden dat er nog een productie kwam bij Meer Vreugde. Niet alleen wij, als bestuur van de vereniging, worden erg ongeduldig. Dat is ook het geval voor onze trouwe aanhangers. We hebben in de loop der jaren een heel trouw klantenbestand opgebouwd tot ver buiten de gemeentegrenzen maar we zijn niet zeker of we er zullen in slagen die mensen terug te verwelkomen bij onze eerstvolgende productie. En die is nog niet voor meteen. Om alle risico’s tot afgelasting te vermijden hebben we nu al beslist onze eerste opvoering na corona uit te stellen tot december 2021 wat betekent dat nagenoeg twee jaar lang van toneel geen sprake was en is in Mandelroos. De toneelliefhebbers worden echt ongeduldig. Ik had nooit gedacht dat toneel iets is dat de mensen nodig hebben. Ik moet mijn mening herzien en zie nu ook toneel als de broodnodige portie wintervitamines waar veel mensen zich aan optrekken. Nu hebben ze dat allemaal niet meer en dat is nefast voor het humeur”, stelt gedreven toneelmens Bernadette vast.

Financieel verlies

De coronacrisis zorgt ook voor een wankele financiële toestand bij diverse verenigingen. “Ook bij Meer Vreugde is dat het geval”, gaat Bernadette verder. “Of we nu spelen of niet, een pak vaste kosten blijft. Denk maar aan de toelage voor Sabam, het huren van repetitieruimte en een zaal voor het optreden. Het vastleggen van goede regisseurs en huren en kopen van toneelattributen. Tegelijk missen we heel wat inkomsten van tickets en de uitbating van de bar na elke voorstelling. Gelukkig is er ook een positief punt op gebied van financiën. De gemeente verhoogt de subsidies met 30 procent en dat zorgt al voor een aangename tegemoetkoming.”

“Fans worden ongeduldig”

“Of ook het gevaar niet denkbeeldig is dat veel van de eigen acteurs zullen afhaken bij gebrek aan speelmogelijkheden? Eigenlijk is dit nog niet het geval. Wel is het zo dat we de jongste jaren heel krap zitten qua eigen acteurs en we zouden wel wat versterking kunnen gebruiken.”

Hoewel er nog niet meteen een einde in zicht is voor de coronamaatregelen, heeft Meer Vreugde concrete plannen.

“Onze eerste productie komt er aan in december dit jaar. We hopen dan te kunnen uitpakken met ‘Een bruid in de morgen’, een stuk waarvan we de repetities al een paar heer hadden opgestart. Er staat echter nog veel meer op de agenda. Zo staat er een allereerste coproductie gepland met het toneelgezelschap van De Ginste. Beide gezelschappen zijn op zoek naar een stuk met een grote bezetting. We zijn volop enkele titels aan het lezen en ik kan nu al verklappen dat het stuk zal geregisseerd worden door Jan Vanaudenaerde.”

Coproductie

“Met deze coproductie wordt ook het 50-jarig bestaan van de Groeiende Ginste gevierd. Het wordt zeker en vast een heel grote productie. Ten slotte kan ik ook nog meegeven dat een viertal leden van Meer Vreugde een nieuw toneelstuk aan het schrijven is. Geert Vandekerkhove, Philippe Viaene, Jan Vanaudenaerde en ikzelf zijn hiermee aan de slag. Zoals je ziet, eenmaal corona voorbij, kan het heel druk worden bij Meer Vreugde.” (CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier