Zaal De Mast als vaccinatiecentrum niet meer bruikbaar voor sport en cultuur

Zaal De Mast wordt het Torhoutse vaccinatiecentrum en is in principe tot eind oktober niet meer voor andere activiteiten bruikbaar.©Johan Sabbe
Zaal De Mast wordt het Torhoutse vaccinatiecentrum en is in principe tot eind oktober niet meer voor andere activiteiten bruikbaar.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Zaal De Mast wordt ingericht als Torhouts vaccinatiecentrum en dus is de accommodatie geruime tijd niet meer inzetbaar voor sport en cultuur, in principe tot eind oktober zelfs. Tijdens de gemeenteraadszitting van maandagavond vroeg Pieter Billiet (CD&V) om de activiteiten die anders in die zaal plaatshebben, een nieuwe locatie te geven.

“Geen enkele vereniging zal betwisten dat het een goede zaak is dat het vaccinatiecentrum zich in Torhout bevindt”, aldus Pieter. “Maar anderzijds dienen we voldoende rekening te houden met de sport- en cultuuractiviteiten, althans van zodra die weer mogen plaatsvinden.”

Sportaccommodatie van de scholen inzetten

“Het wordt een kwestie van het herlocaliseren van evenementen, zowel grote als kleine”, vervolgde de CD&V’er. “Een optie zou kunnen zijn om de sportaccommodatie van de scholen tegen dezelfde tariefvoorwaarden als de stedelijke accommodatie open te stellen. Als de scholen daartoe bereid zijn uiteraard. Het lijkt me verstandig om er ook Koekelare en Kortemark bij te betrekken, van wie de bewoners voor hun vaccinatie naar zaal De Mast komen. Misschien hebben die gemeenten ter compensatie eveneens sportaccommodatie beschikbaar. Nog kansen zijn de site van de vroegere meubelfabriek Thor aan de Industrielaan of andere leegstaande bedrijfsgebouwen. Daar zouden ook culturele activiteiten kunnen plaatsvinden.”

Pieter Billiet vroeg voorts aandacht voor de niet-georganiseerde sport. Ook die mensen mogen niet op hun honger blijven, vond hij.

Hoe groter de versoepelingen, hoe moeilijker de puzzel

“Van zodra de coronamaatregelen versoepeld worden, is het uiteraard belangrijk om het sporten weer voor iedereen mogelijk te maken”, antwoordde schepen van Sport en Volksgezondheid Rita Dewulf (CD&V). “Dat moet ook lukken zonder zaal De Mast en dus zullen we zorgen voor een goede samenwerking met de scholen, de bedrijven en de buurgemeenten.”

“De sportclubs die momenteel gebruikmaken van De Mast kunnen nu al terecht in de stedelijke sporthallen A en B en in de sportzaal van de hogeschool Vives. Op dat vlak stellen zich geen problemen. Voor elke sportclub hebben we een alternatieve oplossing gevonden.”

“Bij versoepelingen van de coronaregels kunnen we, zolang het vaccinatiecentrum operationeel is, rekenen op de sportaccommodatie van de Scholengroep Sint-Rembert, Eureka en Tordale. De scholen zelf dienen De Mast te missen en zullen wat meer LO-lessen in openlucht moeten geven. Gelukkig gaan we de lente en de zomer tegemoet. Maar hoe groter de versoepelingen worden, hoe moeilijker de puzzel komt te liggen. De vaccinatiepiekmomenten worden verwacht in juni, juli en augustus.”

“Mocht een groot evenement als de Nacht van Vlaanderen groen licht krijgen, dan zullen de organisatoren uitwijken naar een fabriekshal van de vroegere meubelfabriek Thor aan de overzijde van de stedelijke sportaccommodatie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier