Zaakvoerders ‘De Wereld Is Klein’ krijgen fikse boete voor sociale fraude

© gf
Redactie KW

De twee zaakvoerders van ‘De Wereld is Klein’ in Varsenare hebben in de Brugse strafrechtbank elk een geldboete van 48.000 euro gekregen voor sociale fraude. De helft van die boete is met uitstel.

Het onderzoek naar Yunshen C. (38) en Qunmeng X. (38) ging in mei 2017 van start met een inspectie in hun all you can eat-restaurant langs de Gistelsteenweg. Er waren zes Hongaren aan de slag die in het pand naast het restaurant woonden. Onderzoek legde een frauduleuze constructie bloot waarbij de werknemers abnormaal veel onbetaald verlof kregen toegekend.

Bijna 27.000 euro aan sociale bijdragen ontweken

“In werkelijkheid waren ze tijdens hun zogenaamde verlof toch aan het werk”, stelde de arbeidsauditeur. “Ook de melding van de uitdiensttreding gebeurde systematisch te laat.” Ook in hun gelijknamige zaak in Evergem werden twee werknemers in het zwart tewerkgesteld. Volgens het gerecht ontweken C. en X. bijna 27.000 euro aan sociale bijdragen.

Volgens de verdediging lag de schuld bij het rekruteringsbureau waarmee C. en X. samenwerkten. “Ze hebben de banden met dat dubieus bureau intussen verbroken en werken nu volledig correct”, pleitte advocate Virginie Cottyn.

Gebrek aan bewijs voor vermoedens huisjesmelkerij

Het gerechtelijk onderzoek naar C. en X. leverde ook vermoedens van huisjesmelkerij en mensenhandel op. Het koppel beschikte immers over drie panden waar op anderhalf jaar tijd 26 Hongaarse werknemers in erbarmelijke omstandigheden verbleven. Maar bij gebrek aan bewijs werden ze nooit vervolgd voor mensenhandel en in oktober vorig jaar werden ze vrijgesproken voor huisjesmelkerij. Ze kregen toen enkel opschorting van straf voor inbreuken tegen de Vlaamse Wooncode. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier