Zaakvoerder Ypra Inn koopt naburig pand in Ieper

Klaas Segers kocht het pand van de buren aan de Menenstraat 41. Foto SD
Redactie KW

Jong, ondernemend én dankbaar, dat is het minste wat je kunt zeggen van Ieperling Klaas Segers. Met zijn 29 jaar is de zaakvoerder van de Ypra Inn op de hoek van de Menenstraat 43 en de Kauwekijnstraat na vijf jaar toe aan een nieuwe uitdaging. In de herfst kocht hij het pand van de buren die stopten met hun Over The Top Tours aan de Menenstraat 41. Eind 2019 zijn de afbraakwerken gestart.

We ontmoeten Klaas Segers in blauwe bouwvakkersoutfit nadat hij net een aanhangwagen puin met zijn vuurrode ‘Feuerwehr’-bestelwagen heeft weggebracht. “Ik wilde altijd al zo’n lichte vrachtwagen, omdat mijn grootvader vroeger Mercedes-Benz verkocht heeft. Ik maakte het mezelf wel niet makkelijk, want ik wilde dat de schuifdeur achter de bestuurderskant zat. Uiteindelijk heb ik een brandweerwagen van 1985 op de kop kunnen tikken met slechts 14.000 km op de teller. In perfecte staat, want hij was wekelijks met… de tandenborstel gepoetst geweest. Hij komt nu goed van pas bij de verbouwingswerken en is het perfecte antistressmiddel om mee rond te rijden: geen servostuur en je kan er echt maximaal 120 km/u mee rijden.”

De voorbije vijf jaar stond Klaas onafgebroken in de Ypra Inn, samen met zijn vrouw en zijn zus, alsook jobstudenten en flexi-werkkrachten. “In die vijf jaar heb ik slechts twee dagen de zaak gesloten: voor de geboorte van ons tweede kindje. Zelfs toen ik trouwde en bij de geboorte van ons eerste kindje was ons café open. Dat dit mogelijk was: daar ben ik ons team heel dankbaar voor!”

15.000 kilo puin

Nog geen dertig en al een tweede handelszaak: het gaat hard voor Klaas, die omwille van zijn privacy niet op de foto wil. “Mijn vrouw en ikzelf hebben besloten om hard te werken en goed te sparen nu we jong zijn. We hadden en hebben een goeie verstandhouding met de uitbaters van Over The Top Tours. Toen we hoorden dat ze gingen stoppen en terugkeren naar Zuid-Afrika heb ik mijn stoute schoenen aangetrokken en gevraagd aan de eigenaar of het pand te koop was. Dat bleek zo te zijn en niet veel later waren wij de eigenaar”, vertelt Klaas.

We weten helemaal nog niet wat we met het pand gaan doen

Het ging allemaal heel snel en over de concrete invulling is Klaas nog heel afwachtend. “Het pand heeft veel aanbouwsels. Nu we het gestript hebben zien we beter klaar. We hebben drie plafonds en vier vloeren gevonden. Ondertussen hebben we ook een 10 cm dikke pleisterlaag verwijderd en is er al 15.000 kilo puin geruimd. We vonden onder andere kranten van de jaren 60 als isolatie tussen de deurlijsten. Het gebouw is 14 meter diep en er zijn nog twee verdiepingen. Wat we ermee gaan doen, weten we nog echt niet. Het is een mooie kans om keuzes te maken in het leven.”

Alle kanten op

Of hij dit ziet als uitbreiding van zijn bestaande horecazaak Ypra Inn, waarvan het pand eigendom is van een brouwer? “Dit is een mooie zaak en het zou jammer zijn om hier te gaan verbouwen. Het is zeker ook nog niet beslist dat we hiernaast met horeca gaan starten. Ik weet zelf nog niet waar ik naartoe wil en het staat al in de krant. (lacht) Er zijn zoveel factoren waar we nu nog rekening mee moeten houden. Het is de eerste keer in mijn leven dat ik verbouw en de afbraak op zich is al een fantastisch avontuur. Ik heb tijd om erover na te denken, want ik moet geen huur betalen. Het kan nog alle kanten op. Ik ben vooral dankbaar dat ik dit kan doen dankzij heel wat mensen: mijn ouders en schoonouders, mijn medewerkersploeg en de klanten. We gaan rustig onze tijd nemen om te kijken welke invulling we geven aan dit handelspand. Eenmaal het gebouw casco (ruwbouw met technieken, red.) klaar is, zullen we ons nog een veel beter beeld kunnen vormen. Geef ons nog even de tijd om op adem te komen, want na vijf jaar Ypra Inn hebben we dat nodig voor deze nieuwe uitdaging.” (DS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier