Zaakvoerder van Poperings event- en reiskantoor trekt aan de alarmbel: “We zien alles de afgrond ingaan”

Jeroen Cauwelier van UniQuest pakte eind vorig jaar nog uit met ‘The Hunt’, een uniek thuisavontuur boordevol unieke mysteries.© LB
Jeroen Cauwelier van UniQuest pakte eind vorig jaar nog uit met ‘The Hunt’, een uniek thuisavontuur boordevol unieke mysteries.© LB
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

Jeroen Cauwelier, van Event & Travel-kantoor UniQuest vraagt in een open brief aan premier Alexander De Croo om samen met de toeristische sector aan de slag te gaan om een werkbaar en realistisch kader te creëren waarin de sector, op termijn, opnieuw kan ondernemen. “Het is géén pleidooi om iedereen zomaar weer vrij te laten reizen, maar we vragen om ons en de reiziger duidelijkheid te geven”, zegt Jeroen Cauwelier.

“Tijdens het overlegcomité wordt doodleuk aangekondigd dat het verbod op reizen verlengd wordt tot na de paasvakantie. Een evaluatie volgt op 26 maart. Zo’n opmerking is een hele sector vierkant in het gezicht uitlachen. Voor onze sector is zo’n chaos en amateurisme niet werkbaar”, zegt Jeroen Cauwelier, zaakvoerder van Event & Travel-kantoor UniQuest.

In een open brief aan premier Alexander De Croo roept hij op om samen met de toeristische sector aan tafel te zitten om een werkbaar en realistisch kader te creëren waarin de sector op termijn terug kan ondernemen.

“Als ondernemer heb ik geen nood meer aan smoesjes of vage perspectieven”

“Wat mij vooral tegen de borst stoot, is dat we als reissector op de laatste plaats komen. Laat één ding duidelijk zijn: ik ben a priori niet tegen het reisverbod. Het is een enigszins begrijpbare beslissing om reizen even on hold te zetten om de situatie onder controle te krijgen. Wat ik niet kan begrijpen is dat het tussen de soep en de patatten wordt beslist. Als getroffen sector moeten we het maar zien gebeuren. Is het zoveel gevraagd om wat duidelijkheid te krijgen over onze heropstart? De toeristische sector is ondertussen al 12 maanden bezig met reizen herboeken, reizen annuleren, mensen repatriëren, herboekingen herboeken, reizen terugbetalen. Er zijn dossiers die we al vier keer hebben aangepast om uiteindelijk geld te moeten terugstorten. Als ondernemer zien we alles de afgrond ingaan”, zucht Jeroen.

Realistisch kader

De zaakvoerder wil weten wat hem te wachten staat en welke informatie hij aan zijn klanten kan geven. “Vanaf welke datum mag ik opnieuw reizen inboeken en onder welke voorwaarden? Onze sector is heel solidair én we nemen onze verantwoordelijkheid, maar we komen wel op een punt waar we duidelijkheid willen”, zegt Jeroen.

“Moeten we nog twee maanden de deuren gesloten houden? Oké, dan gaan we dat doen. Maar dan moeten we wel wat richting krijgen. Zal er gewerkt worden met kleurcodes of met een vaccinatieplan? Wat met quarantaine? Als ondernemer heb ik geen nood meer aan smoesjes of vage perspectieven. Het moet gedaan zijn met chaos en amateurisme omtrent het internationaal reisverkeer. Laat ons samen aan de slag gaan om een werkbaar en realistisch kader te creëren waarin we in de hopelijk nabije toekomst opnieuw kunnen ondernemen. We draaien negatieve omzet en zo’n situatie kan niet blijven duren.”

Thuisavontuur

Het Event & Travel-kantoor pakte eind vorig jaar nog creatief uit met ‘The Hunt’. Een uniek thuisavontuur boordevol unieke mysteries en raadsels voor een avond vol spelplezier. Jeroen benadrukt dat het helemaal niet over ‘mensen moeten kunnen reizen’ gaat. “Er moet wél kunnen gepraat worden over hoe we zullen moeten werken. De dag dat de horeca opnieuw open mag gaan, zijn ze zeker van hun omzet. Mensen zullen met plezier een glas gaan drinken of een mondje gaan eten. In onze sector is dat niet zo. Vooraleer alles opnieuw is opgestart, zijn we weer zes maanden verder. Daarbij moeten we ook rekening houden dat andere landen al verder staan dan ons. Laat ons hopen dat er nog reisbestemmingen overblijven voor onze Belgen”, besluit Jeroen Cauwelier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier