Zaakvoerder van kraanbedrijf en twee werknemers gedagvaard na dodelijk ongeval met kraan

Op 27 december 17 viel een torenkraan op een appartementsgebouw in Nieuwpoort met dramatische gevolgen. © belga
Redactie KW

De zaakvoerder en twee werknemers van het kraanbedrijf Neremat uit Izegem zullen zich in de rechtbank moeten verantwoorden voor een dodelijk incident met een van hun kranen in 2017 in Nieuwpoort. “Ze kozen voor het verkeerd type kraan”, aldus het parket.

Het onderzoek naar het kraanongeval eind 2017 in Nieuwpoort is anderhalf jaar na de feiten afgerond. Het parket van Veurne heeft beslist om drie werknemers én het kraanbedrijf Neremat uit Izegem te dagvaarden voor het dodelijk incident. Zij achten hen dan ook schuldig aan wat er die dag precies is fout gelopen. “Op basis van het verslag van de experts”, zegt procureur Filiep Jodts. “Daaruit blijkt dat de verantwoordelijken voor het verkeerd type kraan hebben gekozen.”

De feiten dateren van 27 december 2017. Een hevige storm trok toen over Nieuwpoort. De torenkraan in kwestie stond in de Meeuwenlaan opgesteld en ging door de zware windstoten kantelen. Het tegengewicht van de kraan knalde daarbij op Residentie Mosselbank, een appartementsgebouw met negen verdiepingen op de hoek met de Franslaan.

Abel Vallaeys (75) en zijn vrouw Sonja Schepens (73) uit Marke zaten op dat moment in hun tweede verblijf – op de bovenste verdieping van het getroffen appartement – televisie te kijken. De impact van de klap was enorm en Sonja maakte geen schijn van kans. Abel viel twee verdiepingen naar beneden en moest door de brandweer van onder het puin gered worden. De man zweefde een tijdje tussen leven en dood, maar overleefde.

Onopzettelijke slagen en verwondingen door onvoorzichtigheid

Hij zal zich dan ook burgerlijke partij stellen in de rechtbank. Daar wordt de zaak op 13 september ingeleid. Het parket zal het drietal en de firma daar vervolgen voor onopzettelijke slagen en verwondingen door onvoorzichtigheid. “Ze moesten op basis van de mogelijke windkracht ter plaatse en de constructie die ze moesten zetten, beslissen welk type kraan er zou opgesteld worden. En dat hebben ze te lichtzinnig gedaan“, aldus procureur Jodts.

Wellicht zal de weduwnaar van het dodelijke slachtoffer niet de enige burgerlijke partij tijdens het proces zijn. Want ondertussen zijn al zo’n 40 benadeelden bekend. Voornamelijk eigenaars van de flats in het getroffen appartementsgebouw. Want die liepen uiteraard heel wat schade op. De werkzaamheden aan het gebouw schieten ondertussen goed op. De prognose is dat alle bewoners in oktober terug zouden kunnen keren.

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier